GHB är numer en etablerad drog bland Göteborgs unga missbrukare. Hela 90 procent av de ungdomar som det senaste halvåret har vårdats för tungt missbruk på Sahlgrenskas beroendeklinik har prövat GHB. Oftast handlar det om blandmissbruk.

Under fredagens drogkonferens på Länsstyrelsen presenterades flera uppgifter som tyder på att GHB har blivit en etablerad drog i Göteborg. Överläkare Kristina Fahlén berättade att på avdelning 368 på Sahlgrenskas beroendeklinik, en enhet som sedan ett och ett halvt år avgiftar unga missbrukare, uppger allt fler 16-24-åringar att GHB ingår i deras drogberoende.

− De första nio månaderna som avdelningen fanns var GHB inte något jättestort problem. Då hade ungefär hälften av patienterna någon gång testat drogen. I dag är den betydligt mer vanlig och finns hos 90 procent av patienterna med i deras missbruksmönster, säger hon.

Blandar anabola och GHB

Även ny statistik från det så kallade Socialmedicinska häktesprojektet pekar i samma riktning. Antalet häktade som är påverkade av GHB vid polisens gripande har i Göteborg fördubblats.

Dessutom visar häktesprojektet på en tydlig koppling mellan GHB och anabola androgena steroider, AAS. En stor andel av dem som använder GHB som huvuddrog missbrukar också AAS.

En allmänfarlig drog

Mattias Gullberg, projektledare för GHB-projektet i Göteborgs Stad, är oroad över utvecklingen. Inte minst med tanke på att GHB är vad han kallar för en allmänfarlig drog.

− Den är inte bara farlig för missbrukaren, utan för alla. Missbruket leder ofta till oprovocerat våld, vårdslöshet i trafiken och sexuella övergrepp, säger Mattias Gullberg.

Överdoser vanliga

Han påpekar att både sjukvården och socialtjänsten måste bli bättre på att fånga upp de ungdomar som använder drogen.

− Det är en svårupptäckt drog som är lätt att överdosera. Därför är det oftast när missbrukarna kommer i kontakt med akutsjukvården som det upptäcks. Vården måste bli bättre på att larma socialtjänsten och socialtjänsten måste bli bättre på att vara aktiv och bestämd.

Fotnot:
Socialmedicinska häktesprojektet finns i Stockholm och Göteborg och leds av Kerstin Käll, överläkare på beroendekliniken i Linköping. Tidigare finansierades det av Mobilisering mot narkotika.