”Kampen om stadsrummet” i Älvrummet. Trängselskatt, cykeldårar, motorvägsspagetti och dyra tågtunnlar - allt lär dyka upp när det på onsdag 28 november blir debatt om framtidens trafik i Göteborg. Debatten är den andra i serien Göteborg Live där stadsarkitekt Björn Siesjö är återkommande deltagare och ”röd tråd”.

Debatterna har dragits igång av stadsbyggnadskontoret, bland annat för att bredda samtalet om stadsutveckling även till yngre kretsar. Den 28 november är rubriken ”Trafikdebatt – Kampen om stadsrummet”.

Första debatten i serien handlade om motsättningen mellan tillgängliga bostäder för funktionsnedsatta och billiga bostäder för unga. Den lockade 260 personer, vilket betydde knökfullt i Älvrummet och kö utanför.

Ämnet trafik lär inte vara mindre hett, med tanke på allt som är på gång i Göteborg – trängselavgifter, busskörfält, stökiga ombyggnader och tågtunneln Västlänken.

Brett spektrum
– Vi ska försöka ha ett brett spektrum och fråga oss hur vi kan bygga ett Göteborg som är bra och hållbart för människor och miljö, säger Björn Siesjö och fortsätter:

– En del hävdar ju att vi inte behöver Västlänken. Men fortsätter inte de flesta att köra bil då? Och kan vi göra det när stan växer och klimatet förändras? Vilka blir konsekvenserna om vi fortsätter på samma väg som idag? Hur ser framtiden ut?

Klart är att Motormännens riksförbund kommer och partiet Vägvalet, som är motståndare till trängselavgifterna. I debattpanelen finns också politiker, tjänstemän och ideella organisationer: