Föreningscenter bjuder in till inspirationsmöte. Spela sällskapsspel med äldre, vara promenadsällskap eller ge läxhjälp till skolungdomar. Möjligheterna att vara en extra resurs är stora. På onsdag 29 oktober anordnar Göteborgs föreningscenter en inspirationsträff om frivilligarbete.

Vad innebär det att vara frivillig, vilka typer av uppdrag finns och hur går man tillväga om man vill göra en insats? De frågorna får sina svar på en inspirationsträff på onsdag eftermiddag.

Göteborgs föreningscenter har cirka 90 medlemsorganisationer – bland annat föreningar, frivilligcentraler, kyrkliga organisationer och självhjälpsgrupper. Inom organisationerna finns en bred verksamhet för att göra medmänskliga insatser där det behövs.

På uppdrag av Göteborgs Stad
Sedan ett år tillbaka har Göteborgs föreningscenter även ett uppdrag från social resursförvaltning att förmedla och samordna frivilliguppdrag inom Göteborgs Stad. Hittills har uppdragen framförallt handlat om att vara ett socialt stöd för äldre, genom bland annat promenader, högläsning, sång och musik.

– Behovet för äldre är stort eftersom ensamheten är så stor. Men man söker volontärer även för att göra insatser i annan verksamhet, säger Agneta Rapp, utvecklingsledare.

På onsdagens träff får deltagarna information om vad ett frivilliguppdrag kan innebära. Vad kan det ge att vara ett stöd för andra? Vilket ansvar tar man på sig som frivillig? Och hur mycket tid förväntas man kunna avsätta?

– Det är upp till var och en. Någon kanske spelar ukulele ett par timmar i månaden på ett ställe, medan andra bidrar med flera timmar i veckan.

Skapar mening för båda parter
Agneta Rapps erfarenhet är att de som gör en insats för andra brukar få ut lika mycket själva, genom de möten och erfarenheter som uppdragen ger.

– Det är också ett tillfälle att träffa nya vänner och vidga sina cirklar.
Förutom personlig utveckling får de som tar på sig ett frivilliguppdrag genom Göteborgs föreningscenter en försäkring. De kan också vara med på tematräffar och få individuell coachning.

Agneta Rapp ser gärna att de som kommer till mötet berättar vad de själva är intresserade av. Det finns nämligen stora möjligheter att skräddarsy uppdrag, antingen i samarbete med Göteborgs Stads verksamheter eller föreningarna inom Göteborgs föreningscenter.

– Det finns hur mycket som helst att göra, behovet av extraresurser är enormt.

Inspirationsmötet hålls på onsdag 29 oktober klockan 13 till 15 på Mötesplatsen för frivilligt socialt arbete på Södra Allégatan 1B (vid Järntorget).