Utställning om fristadsprogrammet. Den 18 juni kommer en vandringsutställning om Västra Götalands arbete för att ge förföljda konstnärer en fristad till Stadsbiblioteket. I utställningen berättar fyra konstnärer om hur de tvingats att fly från förtryck på grund av sin konstnärliga verksamhet.
– Med utställningen vill vi berätta om vad fristadsverksamheten är – många vet inte, och begreppet fristad kan ju betyda många olika saker. Men så som vi använder det i dag så handlar det om en verksamhet där städer och regioner erbjuder förföljda konstnärer och författare en fristad under två år, berättar Johanna Lindström som är fristadskoordinator på Kultur i Väst och har varit med och tagit fram utställningen.
Göteborg först i Sverige
Kärnan i utställningen är porträtt i bilder och text av fyra av de konstnärer som på senare år erbjudits en fristad i Sverige. Fristäderna finns över hela världen och administreras av den internationella organisationen Icorn – International cities of refuge network.
– Sverige är det land som har flest fristäder av alla – i dag har vi 25 stycken. Och Göteborg var först ut i Sverige 1996, säger Johanna Lindström.
En av konstnärerna som berättar sin historia i utställningen är författaren och poeten Ghirmay Yohannes från Eritrea, som 2016–2018 var fristadsstipendiat i Göteborg. Han deltar också på invigningen av utställningen, som sker klockan 18 den 18 juni. Tidigare har bland annat den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj, som fick nobelpriset i litteratur 2015, haft fristad här.
Youtubeworkshop för ungdomar
I sommar arrangeras två programpunkter på Stadsbiblioteket med koppling till utställningen. Först ut är en videoworkshop för ungdomar med konstnären Abduljabbar Alsuhili från Jemen.
– I Jemen höll han på mycket med politisk komedi, bland annat genom Youtube-sketcher. Det var väldigt känsligt, så han var tvungen att lämna sitt hemland och fick fristad i Helsingborg. Hos oss kommer han lära ungdomar hur man blir en stjärna på Youtube – de går igenom bland annat filmning, klippning, musikläggning och marknadsföring. Workshopen är en del av stadens sommarlovssatsning med gratis aktiviteter för ungdomar, säger Martin Holmquist som är programsamordnare på Stadsbiblioteket.
”Angelägen utställning”
Abduljabbar Alsuhili deltar också i den andra programpunkten, som är ett samtal där han och den syriske dokumentärfilmaren och fristadsstipendiaten Ali Alibrahim berättar om sina konstnärskap. Samtalet leds av Mustafa Can.
– Ali Alibrahim har gjort en Oscarsnominerad kortfilm – ”En dag i Aleppo” – och släpper en bok om Syrien nu. Han har skrivit mycket om situationen i Syrien innan han blev tvungen att fly från inbördeskriget. Jag tror att det kommer att bli ett bra samtal, och jag tycker utställningen är väldigt angelägen, säger Martin Holmquist.