Har lyckats lyfta Gårdsten. Den 1 mars förra året ströks Gårdsten från polisens lista över ”särskilt utsatta bostadsområden” i Göteborg. En drivande kraft bakom utvecklingen är områdets kommunala bostadsbolag. Nu prisas Gårdstensbostäders VD Michael Pirosanto som årets samhällsbyggare 2019.

– Jag är mycket stolt över att ha fått den här utmärkelsen. Det ger ett hopp för andra områden, säger Michael Pirosanto.

Det är tidningen Fokus som varje år delar ut pris till årets samhällsbyggare. Juryns motivering lyder:

”Att vända utvecklingen i det som polisen kallar ”särskilt utsatta bostadsområden”, kan verka hopplöst. Årets samhällsbyggare är den första som lyckats och arbetet började med den egna rollen. Som hyresvärd finns både närvaron, styrkan och, i bästa fall, legitimitet för att kunna lyfta ett område.”

Närvaro och långsiktighet har gett resultat
I samband med att Gårdsten togs bort från polisens lista förra året beskrev Michael Pirosanto, i en intervju med Vårt Göteborg, orsakerna bakom Gårdstensbostäders framgångsrika arbete:

– En nyckelfaktor är närvaro. Hela bolaget är placerat i Gårdsten och sex av sju styrelsemedlemmar bor i området. Vi är närvarande här 365 dagar om året och i vår organisation talas 22 olika språk. Vi finns på plats och kan ha en dialog och lyssna på alla våra hyresgäster.

Även långsiktighet har varit en viktig faktor till den positiva utvecklingen.

–Vi jobbar aldrig med projekt eftersom de kan ta slut. När vi säger att vi ska genomföra något så vet våra hyresgäster att vi gör det. På så sätt har vi byggt upp en tillit.