”Vi behövs från alla håll”. Ingen som rör sig i Göteborgs centrum kan undgå att se de utsatta människor som tigger pengar eller spelar musik för att få en slant till uppehället. Ännu fler EU-migranter lider undanskymt i det tysta. Nu kraftsamlar Göteborgs Stad, Stadsmissionen och Räddningsmissionen för att möta den nya problematiken.

Göteborgs Stad och de idébaserade organisationerna Stadsmissionen och Räddningsmissionen är inte främmande för varandra. Långt därifrån. Tidigare har man till exempel tillsammans försökt förbättra situationen för stadens hemlösa.

Sedan ungefär ett år tillbaka har man flyttat fram positionerna i samarbetet ytterligare och tacklar nu med gemensamma krafter situationen kring de utsatta EU-migranter som söker sig till Göteborg. Kanske för att tillfälligt tigga eller spela ihop pengar – andra för att etablera sig i Sverige.

– Det här är ett klockrent område för samarbete. Vid sådana här tillfällen behövs vi från alla håll. Då kan det bli riktigt bra, säger Mikael Albertsson som är enhetschef på Räddningsmissionen.

Mikael Albertsson har regelbundna kontakter med Teresa Woodall, enhetschef på social resursförvaltning och Lennart Forsberg som är socialchef på Stadsmissionen. De är alla överens om att det finns ett stort behov av kunskap.

– Vi på förvaltningen vill gärna veta vilka som befinner sig här, hur länge man varit här och vilka behov man har när man kommer till Sverige, säger Teresa Woodall och fortsätter:

– Dessutom är vi intresserade av barnperspektivet. Var befinner sig barnen när föräldrarna är ute och tigger?

Bygger förtroende och samlar kunskap
Eftersom flertalet av de utsatta människor som sökt sig till Göteborg är romer från Rumänien och Ungern har social resursförvaltning och Räddningsmissionen anställt två personer med rumänsk/romsk bakgrund för att de fram till årsskiftet ska bygga upp ett förtroende och skaffa information.

– Men det kommer att ta tid. Vi möter väldigt mycket oro och rädsla, säger Mikael Albertsson.

De två projektanställningarna finansieras av Göteborgs Stad men administreras av Räddningsmissionen.

– Det är, om inte unikt så i alla fall ovanligt att vi i förvaltningen och frivilligorganisationerna tillsammans satsar på en utsatt grupp som i det här fallet. Föreningsbidrag har funnits förut men nu träffas vi och delar kunskap också, säger Teresa Woodall.

Kunskapsinsamlingen kommer så småningom att sammanställas och utvärderas för en eventuell fortsättning.

Men innan dess har Stadsmissionen redan hunnit öppna sitt nya Crossroads på Andra Långgatan 17. En mötesplats för EU-migranter som kommer till Göteborg och inte riktigt vet vart de ska använda sig med sina frågor.

– För ett och ett halvt år sedan började det allt oftare knacka på människor hos oss och fråga efter en plats att sova, säger Lennart Forsberg på Stadsmissionen och fortsätter:

– Det var företrädesvis medelålders män från Östeuropa som kom till Göteborg för att söka jobb men inte fick någon förankring. Det var för oss en ny företeelse men via våra kollegor i Stockholm förstod jag att vi bara sett början.

Mötesplats för information
I Stockholm hade Stadsmissionens mötesplats Crossroads skaffat sig erfarenheter som Lennart Forsberg nu tar med sig när hans organisation öppnar ett eget Crossroads i början av november.

Här ska tre anställda och ytterligare några volontärer ge information på människornas eget språk. Om rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

– Relevant information är det som visat sig vara mest uppskattat i Stockholm, men är det så att det finns behov av ett mål mat kan vi nog ordna det också, säger Lennart Forsberg.

I dagarna slutförs rekryteringen av personal till Crossroads som kommer att hålla öppet under kontorstider måndag-fredag.

– Till en början ser vi det som ett projekt över tre år. Visar utvärderingen att det här är ett varaktigt behov ska Crossroads naturligtvis in i den ordinarie verksamheten, säger Lennart Forsberg.

Kommunalt föreningsbidrag om 500 000 hjälper igång verksamheten men den fortsatta finansieringen är ännu inte löst.