Smaka på mat från världens alla hörn. På lördag förvandlas Kanaltorget framför Göteborgsoperan till en internationell matmarknad, en smakfest med mat och dryck från all världens hörn. Och musik och dans.

– Mat är en så inspirerande källa till möten människor emellan. Vi inser nog inte hur många fantastiska smaker och rätter Göteborg har att erbjuda, säger Jasmine Soufi, initiativtagare och projektledare.

Matfesten heter Global Picnic och återkommer även lördagarna 22 och 29 september på Kanaltorget.

– Nu på lördag blir det mat från nio nationer: Angola, Chile, Etiopien, Ghana, Iran, Portugal, Somalia, Vietnam och så Sverige. Och nästa lördag tillkommer Bosnien och Peru, berättar Jasmine Soufi.

Tre för 60 kronor
Till exempel kan man smaka på samosas från Somalia, ceviche från Peru och baguetter från Vietnam – och mycket mer. Tanken är man ska kunna testa mycket, så det går att köpa tre smakportioner för 60 kronor. Sedan har de flesta matstånden större rätter också, för runt 50 kronor.

– Det är privatpersoner och en del föreningar som ställer upp och lagar maten. Alla kommer att ha flera olika rätter, säger Jasmine Soufi.

Hon är tjejen bakom den uppmärksammade Middagsklubben i Göteborg, en underground-restaurang där man bokar bord hemma hos Jasmine och äter middag med människor man inte träffat förut.
I maj startade hon den ideella föreningen Global Picnic som närmar sig 100 medlemmar. I samarbete med Göteborg & Co har föreningen fått en rad sponsorer och ideella krafter att förverkliga de tre matmarknader på den stora gröna platsen framför Operan.

– Det här är vår första stora grej, tidigare har vi bara genomfört mindre projekt kring mat, säger Jasmine Soufi.

Tre lördagar
Global Picnic har som syfte att vara en smakfest där kvinnor och män från hela stan deltar och lagar mat från många olika kulturer.

Dessutom blir det musik och dans. Artistprogrammet varierar mellan lördagarna och först ut nu på lördag är Anki Wallgren, Julia Roempke, Emil och Rebecka, Bellaroush och Lovisa Samuelsson. Marcus Nilsson ska föreläsa om mat, tro och tradition.

– Målet är att vara nyskapande och sprida glädje. Göteborg är en stad där människor inte möts i tillräcklig omfattning, säger Jasmine Soufi.

– Mat förenar alla – och ger oss möjlighet att mötas på samma nivå. Vi vill vårda kvalitet och kunskap och nu gör vi det genom att servera god mat.

Global Picnic genomförs på Kanaltorget de tre lördagarna 15, 22 och 29 september, kl 11 – 16. Arrangemanget är en del i att Göteborg av regeringen utsetts till Sveriges Matlandethuvudstad 2012.