"Det här har jag väntat länge på", sa en glad dam i publiken vid Göteborgs första Medborgarskapsceremoni på Nationaldagen. Men hon avslöjade samtidigt att hon har kvar sitt amerikanska medborgarskap, och la ”bara” till det svenska förra året.

De första nya svenskarna var på plats redan före tio. Sedan tågade alla in i Lisebergshallen där det vankades massor av tal och musik, och även lite dans av danskompaniet Gungfly.

Stämningen var varm och god bland de omkring 1.500 personer som samlats för att tillsammans fira det nya medborgarskapet.

Förra året var det drygt 3.443 personer över 18 år som blev svenska medborgare. Av dem var det 675 som tackat ja till att komma till Medborgarskapsceremonin.

En liten stad utan invandrare

Kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson höll välkomsttalet:
632C.jpg

– Göteborg byggdes av tyskar och holländare. Om det inte hade varit för er som kommit från andra länder hit, så hade sta’n varit lika liten som Varberg idag.

Han citerade också den klassiska definitionen av vad som gör en göteborgare:

– Man ska vara född i Göteborg. Eller någon annan stans…

Viktigt med samarbete

Nasrin Barati, konstnärlig ledare på Dockteater Sesam, välkomnade alla till sin teater och uppmanade alla att utnyttja olikheterna.

– Men vi måste samarbeta!

Stavhopparen Alhaji Jeng, som kom till Sverige när han bara var tre månader gammal berättade att han gärna håller på Gambia när det är landskamp.

– Men om det är fotboll och Zlatan spelar håller jag på Sverige.

På scenen medverkade – förutom dansgruppen Gungfly och de tre talarna – Göteborgs Domkyrkas Flickkör och Gustavi Ungdomskör, musiker från världsmusikutbildningen vid Högskolan för scen och musik och folkmusikgruppen Grofur. Karin Klingenstierna var konferencier.

Personligt välkomstbrev

Som avslutning på ceremonin sjöng förstås alla tillsammans ”Du gamla, du fria” och sedan var det dags för alla nya svenskar att hämta sitt personliga välkomstbrev och en gåva, som bestod av en bok om Göteborg, årsbiljett till Göteborgs museer och ett Lisebergskort.

7528.jpg

Fotnot:
Medborgarskapsceremonin arrangerades av kulturförvaltningen

Läs också:
670 nya medborgare välkomnas på nationaldagen [2007-06-05]