Finalist i prestigefylld EU-tävling. Göteborgs Stad är i final i tävlingen iCapital som utser Europas innovationsstad. Vinnaren är den stad som bäst kan använda innovation och nytänkande för att förbättra medborgarnas liv.

För fjärde gången ska Europakommissionen utse Europas innovationsstad. Tävlingen iCapital vill uppmärksamma städers roll i att arbeta med innovation för att lösa dagens och framtidens samhällsutmaningar.

– Det pågår en ökad inflyttning till tätorterna och det ger städerna en viktig uppgift i utvecklingen av framtida lösningar som kan förbättra för oss som bor, lever och verkar här, säger Peter Berggren som tillsammans med Gunilla Åkerström leder innovationsprogrammet inom Göteborgs Stad.

Tävlingen lyfter fram städer som är förebilder i sitt sätt att arbeta med innovation. Juryn tittar på fyra olika områden; hur bra staden är som arena för att testa nya innovationer, förmågan att engagera sina medborgare i utvecklingsarbetet, hur bra staden är på att jobba med andra aktörer och hur framgångsrikt innovationsarbetet är.

Tuff konkurrens
Göteborg Stads finalplats tror Peter Berggren beror på framförallt tre saker. Arbetet vilar på politiskt tagna beslut om att satsa på innovation och att Staden har etablerat en tydlig struktur för arbetet. Staden är också sedan länge bra på att samverka med olika aktörer, som näringsliv, akademi, andra offentliga aktörer och det civila samhället.

– Sist men inte minst har vi satsat på och blir kontinuerligt bättre på att engagera medborgarna, oss själva, i utvecklingsarbetet, säger Peter Berggren.

I mitten på september var en delegation från Göteborg Stad på plats i Bryssel för att presentera hur Göteborg arbetar med innovation. Den 6 november kommer den vinnande staden tillkännages. Tolv städer har gått till final och konkurrensen är hård.

– Vi tävlar mot fyra huvudstäder och flera europeiska metropoler som Madrid, Wien och Hamburg. Bara finalplatsen är ett oerhört fint betyg på det vi gör. Den ger oss en chans att synas i Europa och visa våra samarbetspartner att vi som stad är bra på detta, säger Peter Berggren.