Orange day 25 november. Orange day är FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Den uppmärksammas i Göteborg med ljusmanifestation och byggnader belysta i orange.

Våld mot flickor och kvinnor är ett globalt problem och Orange day den 25 november uppmärksammas över hela världen. Göteborgs Stads bolag och förvaltningar uppmärksammar dagen tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland och organisationer som UN Women Göteborg och Lex femme.

Manifesterar mot våldet

– Alla har rätt att leva utan våld. Men alltför många kvinnor utsätts för våld i hemmet, på den plats där vi ska kunna vara som mest trygga. Under Orange day vill Göteborgs Stad manifestera mot våldet, men också öka kunskapen och visa att det finns stöd att få för den som lever i våld, säger Johanna Linnaro, utvecklingsledare på Dialoga – kompetenscentrum om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Ljus och aktiviteter

I Göteborg kommer bland annat Lisebergshjulet, Scandinavium och Nya Ullevi att lysas upp i orange. Lokala centrum och torg i staden kommer också att färgas orange, till exempel i Hjällbo eller på Dr Fries torg. Göteborgs Stad annonserar i kollektivtrafiken och dagspress under vecka 47 om stöd och hjälp som finns att få.

Det blir också en rad aktiviteter, till exempel föreläsningar av tjej- och kvinnojouren Lex femme och visning av fotoutställningen Cause of death: Woman.  Kvinnor och tjejer som mist livet på grund av en våldsam relation hedras med ljusmanifestationer.