Stor manifestation mot våld mot kvinnor. Konstmuseet, Scandinavium och Lisebergshjulet är några av de byggnader som den 25 november kommer att lysa i orange. Förutom orange belysning uppmärksammar Göteborgs Stad Orange day - FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor med ett digitalt panelsamtal, filmvisningar och information i flera stadsdelar.

Många kvinnor och barn lever varje dag med oro och rädsla för våld från en person som hotar, kontrollerar, förnedrar eller misshandlar dem.

– Genom att medverka i Orange day-kampanjen vill vi i Göteborgs Stad öka människors medvetenhet om hur allvarligt och omfattande problemet är, säger Veronica Liliedahl, Göteborgs Stads samordnare för arbetet mot våld i nära relationer.

– Tillsammans kan vi göra skillnad mot våldet, fortsätter hon.

Digital föreläsning för unga

Förutom orange belysning på byggnader och torg så kommer Göteborgs Stad att annonsera på bussar och spårvagnar om var det finns stöd och hjälp att få för den som är utsatt för våld.

Den 25 november arrangerar UN women Göteborg också en digital föreläsning och workshop för ungdomar. Under webbinariet medverkar barnmorska, gynekolog och kurator som jobbar med unga.