När Europaveckan arrangeras för tionde gången i Göteborg och Västsverige är vår roll i EU högaktuell. Debatten kring ekonomi, sysselsättning och klimatfrågor är ständigt närvarande. Den 7 juni går vi till parlamentsval. Vid halvårsskiftet tar Sverige över ordförandeklubban, och i höst står Göteborg dessutom som värd för tre ministermöten.

När Göteborg och Västsverige för tio år sedan tog initiativ till en Europavecka fick man snart intresserade efterföljare. Nu finns liknande arrangemang på flera håll i landet.

Många är med och arrangerar

I Västsverige, där traditionen är etablerad, erbjuds det i veckan debatter och föreläsningar med internationellt fokus.

– Det är väldigt roligt att så många tagit tillfället i akt och bidrar med olika arrangemang, säger Gerda Roupe som är planeringsledare på stadskansliets internationella enhet.

Europaveckan avrundas på lördag med den traditionella Europadagen – en dag som påminner om att det var den 9 maj 1950 som Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade förslaget om en gemensam kol- och stålunion i Europa.

Stor debatt i Nordstan på lördag

I Göteborg uppmärksammas den speciella dagen med en diskussion under rubriken: ”Vad händer med Europas framtid”.

Under moderatorn Tomas Tengbys ledning får sex debattörer bland annat ge sin syn på varför valdeltagandet i vårt land är vikande samtidigt som svenskarna i hög utsträckning säger sig vara positiva till EU.

I panelen som tar plats i Nordstan kl 11.00 återfinns regionstyrelsens ordförande Roland Anderesson, (S), kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén (S), riksdagsledamöterna Cecilia Wigström (FP), Cecilia Magnusson (M), Rutger Lindahl, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet och Christian Leffler, kabinettschef hos EU-kommissionär Margot Wallström.

Fotnot:
Redan under veckan står dessutom Europa Direkt Göteborgsregionen som värd för en rad programpunkter:
• 6 maj – professor Sören Holmberg föreläser om svenskarnas inställning till EU. (Stadsbiblioteket)
• 7 maj – paneldebatt med västsvenska kandidater till europaparlamentet. (Stadsbiblioteket.)
• 8 och 9 maj – Riksdagsledamöter i bokbussen på Gustav Adolfs torg.