Örnsköldsvik tog hem förstapriset i tävlingen Årets Stadskärna 2008, som arrangeras av organisationen Svenska Stadskärnor. Göteborg hamnade på en hedrande andraplats.

– Trots allt hårt arbete som alla medlemmar i Innerstaden Göteborg lagt ner, nådde vi inte ända fram, säger Marianne Sörling, centrumutvecklare på Innerstaden Göteborg.

Hon kunde i alla fall resa hem från prisutdelningen i Borås på onsdagen med ett fint diplom för silverplatsen och ett utlåtande från juryn som talar om guldkant för göteborgarna:

”Arbetet präglat av stor vilja och ambition”

”Genom ett projektinriktat arbetssätt har Innerstaden Göteborg inom Vallgraven under kort tid lyckats arrangera goda krafter från många håll, man har genomfört en mängd åtgärder och aktiviteter som sammantaget gjort stor skillnad” skriver juryn och fortsätter

”Arbetet är väl förankrat i ett underifrånperspektiv och utförda åtgärder har kommunicerats med stor tydlighet till medborgarna. Innerstaden Göteborgs arbete präglas av stor vilja och ambition och har gett guldkant på tillvaron för innerstaden göteborgare.”

– Vi är glada för de fina orden och har inte tappat sugen. Nu fortsätter vårt långsiktiga arbete att utveckla Göteborgs stadskärna och vi kommer att ansöka på nytt vid nästa års tävling – jobbet ska ju ändå göras, skrattar Marianne Sörling.

Bygger om till gårdsgator

Innerstaden Göteborg är en organisation som arbetar för att göra innerstaden till en ännu mer attraktiv, trygg och vacker handels- och mötesplats. Den består av cirka 300 medlemmar – fastighetsägare, butiker, restauranger och flera av Göteborgs Stads förvaltningar, stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret och park- och naturförvaltningen.

På sistone har till exempel flera gator inom Vallgraven byggts om till gårdsgator – där fastighetsägarna och kommunen tar halva kostnaden var – och närmare 100 askkoppar har placerats ut.

– Vi arbetar också för bättre bevakning, ökad service och att lyfta upp kulturen, allt det fina som finns i stadskärnan, säger Marianne Sörling.