”Ta på dig någonting orange på måndag!” Den 25 november kommer Axel Dahlströms torg, Vårväderstorget och andra offentliga platser i Göteborg att lysa i orange för att synliggöra frågan om våld mot kvinnor och flickor. Och runtom i staden anordnas teater, föreläsningar, killmiddagar och andra aktiviteter för att motverka och sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor.

Orange day – internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor – infaller den 25 november. Både på själva dagen och veckorna före och efter uppmärksammar Göteborgs Stad dagen med massor av aktiviteter som på olika sätt ska få oss att tänka på, och inte minst prata om, våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor.

– En temadag stoppar nog ingen av dem som utövar det grövsta våldet, men det finns mycket alla andra kan göra för att minska de lindrigare former av våld som inte tar sig fysiskt uttryck, säger Jenny Helin.

Våga säga ifrån
Hon är samordnare för Våld i nära relationer vid stadsdelsförvaltningen Angered och har haft en drivande roll i att Göteborgs Stad uppmärksammar Orange day stort i år. Det lindriga våld hon pratar om kan vara till exempel sexistisk och nedsättande jargong, hot, kränkande skämt eller personer som försöker kontrollera sina partners umgänge eller beteende i sociala medier. Eller skojbråk – ett vanligt inslag i många barn och ungas vardag som hade varit otänkbart i vuxenvärlden.

– Hade jag kommit till kontoret och folk legat i korridoren och slagit varandra hade det setts som helt galet, men i skolan normaliserar man det. Det är viktigt att vi hittar metoder att förhindra att barn tar sig friheter med andras kroppar, säger Jenny Helin.

”Det har hänt mycket efter metoo”
Vad kan man göra som vanlig och ”icke-våldsam” medborgare, då? Mycket, tycker Jenny Helin. I det informationsmaterial som tagits fram för Orange Day rekommenderas var och en att börja med att tänka på vad man själv säger – och hur man uttrycker sig – och att säga ifrån om någon annan uttrycker sig sexistiskt. Det är också viktigt att andra backar upp personer som säger ifrån, och inte minst att män pratar med varandra om mansrollen.

Därför anordnas bland annat en så kallad killmiddag på Blå Stället, där män i Angered får tillfälle att prata om känslor, sex, våld, normer och beteenden.

– Det har hänt mycket efter metoo, men det är fortfarande ganska svårt att få män att komma till den här typen av arrangemang. ”Jag använder ju inte våld” tänker många, men de inser inte vilken stor makt var och en har att till exempel våga ifrågasätta när någon använder ett könsord, säger Jenny Helin.

Armband, teater och belysning
Killmiddagen är en av många aktiviteter som Göteborgs Stad anordnas under en treveckorsperiod i samband med Orange day. Förutom information och föreläsningar kommer man också att kunna pärla armband, och på Angereds teater ges en extraföreställning av pjäsen ”I en särskilt utsatt position” som med utgångspunkt i ett verkligt rättsfall behandlar frågor om sexuella gränser och normer bland unga.

Den 25 november kommer dessutom Konstmuseet, Ullevi, Axel Dahlströms torg, Vårväderstorget och många andra offentliga platser att få orange belysning för att synliggöra temadagen. Ett annat sätt att personligen visa att man tycker frågan är viktig är att ta på sig ett orange plagg, säger Jenny Helin.

– Förra året hade jag orange kläder i fjorton dagar, men så långt behöver man inte gå. Men jag tycker man ska ta på sig en orange slips, scarf eller någonting för att visa att man tar ställning, säger hon.