Kampanj på spårvagnarna. Under två veckor med början på måndag 19 november kommer frågan ”Plötsligt utan el?” att synas i annonser på stadens spårvagnar. Tanken med informationskampanjen är att få folk att se över hur bra de egentligen skulle klara en krissituation – kanske utan vatten i kranen och fungerande el.

I Sverige är katastrofer och orkaner som Sandy i USA något vi främst tar del av på tv. Men stormar som Gudrun och förra årets oväder Berit har lärt oss att saker kan hända även här.

− Vi är så vana vid att det kommer vatten när vi vrider på kranen eller att något händer när vi trycker på en knapp, säger Lars Adrian, chef på enheten säkerhet och krisberedskap på stadsledningskontoret.

Vätska, värme och näring viktigast
Med annonskampanjen vill man få göteborgarna att tänka efter före, innan något faktiskt inträffar.

− Vi vill att folk ska vara förberedda, så att tanken inte är helt ny om till exempel ett längre strömavbrott inträffar. Det kan hända och frågan är vad jag gör då, säger Lars Adrian.

I annonsen får vi tips om saker som är bra att ha hemma, som till exempel vattendunkar, ficklampa, campingkök, tändstickor, ljus, sovsäckar och mat som klarar rumstemperatur.

− Det viktigaste är att tänka på vätska, värme och näring. De tre sakerna klarar vi oss inte utan. Hur man sedan löser det och vad man behöver ha hemma har att göra med hur vi bor och på hur våra förutsättningar ser ut, säger Lars Adrian.

”Ta hand om varandra”
Andra saker som kan vara bra att tänka på är att ha kontanter och att göra en telefonlista med oumbärliga telefonnummer som är tillgängliga även om mobil och internet inte fungerar.

Det kan också vara värdefullt att fundera på vilket nätverk man har att ta till i en krissituation.

− Det gäller att ta hand om varandra och att leta upp andra som kan bistå, säger Lars Adrian.

Informationskampanjen startar den 19 november och pågår under två veckor.