Det första av Göteborgs två nystartskontor invigs på onsdagen. Näringsminister Maud Olofsson (C) klipper bandet för kontoret på Angereds Torg. Det andra kontoret öppnar vid Kungstorget i augusti.

Nystartskontoren har lanserats av regeringen som ett nytt verktyg för att minska arbetslösheten och skapa fler jobb, genom att hjälpa entreprenörer att starta och driva företag.

”Vi ska vara det lyssnande örat”

Tanken är att vägledning, stöd och coachning ska finnas på ett och samma ställe – ”en dörr in” för blivande företagare!

– Det finns mängder av hjälp att få , men det är svårt för en blivande företagare att veta vilken organisation som gör vad och hur allt fungerar, säger Jan Carlson på Business Region Göteborg AB som fått i uppdrag av Göteborgs Stad att etablera kontoren.

– Tanken är att vi ska stå för den kunskapen, vara ett bollplank och lotsa vidare till rätt instans. Vi ska vara det lyssnande örat för att hjälpa blivande företagare till rätt hjälp vid rätt tillfälle.

Samverkan ska tydligare komma företagare till godo

Förutom att hålla tal och klippa invigningsbandet ska Maud Olofsson guidas runt i lokalerna, träffa folk från lokala aktörer och myndigheter. Hon kommer även sitta ner och prata med fyra företagare från Angered: Camilla Holmgren, Hamid Raziullah, Teodorina Todorova samt Jagoda Mehmedovic.

Efter onsdagens invigning kommer nystartskontoret i Angered att hålla öppet från början av juni.

– Först skall vi komma i ordning i lokalen, och från 1 juni har vi två personer på plats på heltid. Vi har sedan tidigare en väldigt bra kontakt med myndigheter och lokala aktörer inom nyföretagande och entreprenörskap. Den samverkan vi har idag kommer att på ett ännu tydligare sätt komma blivande företagare till godo, säger Jan Carlson.

Regeringen betalar hälften

Han berättar också att ett hyreskontrakt snart skrivs under för Göteborgs andra nystartskontor, vid Kungstorget.

– Som det ser ut nu, kommer det att öppna under samma vecka som Kulturkalaset, 11-16 augusti.

Nystartskontoren i Göteborg kostar cirka 7,5 miljoner kronor, av vilket regeringen bidrar med halva summan.

På nio orter i landet

Förutom Göteborg har åtta orter i landet blivit utvalda att få nystartskontor: Haparanda, Vilhelmina, Strömsund, Botkyrka, Södertälje, Landskrona och Malmö samt Skärholmen i Stockholm.

Ansvariga statliga myndigheter för satsningen är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket samt det nybildade Tillväxtverket (tidigare Nutek), som ska arbeta för fler och växande företag.