Historiska bilder på nätet. Göteborgs Hamn lägger nu ut en svartvit bildskatt på sin hemsida. Nästan 300 bilder från hamnen förr i tiden, många från 1950-talet. Bilderna har också blivit en julkalender där lucka nr 1 öppnades på måndagen.

Med tanke på hur populära gamla svartvita bilder från Göteborg brukar vara, lär hamnens bilder bli en given ”klick-succé”.

– Jo, folk älskar ju gamla historiska bilder och bilder från hamnen och fartyg. Och här har vi ju både och, så det är nog en bra kombination, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef på Göteborgs Hamn.

Kaffe och bananer
Många äldre göteborgare minns med nostalgi när godsfartygen lade till i centrala Göteborg. Kaffe, te och bananer lossades och spred härliga dofter.
Hundratals lyftkranar svängde sina bördor av lådor, balar, buntar, fat och stockar mellan kaj och lastrum. Det var fullt av folk, rop, kolrök, ånga och gnistregn.

4EF2.jpg
– Göteborg är en hamnstad och det är många som har koppling till hamnen. Vi är glada att fler nu kan ta del av den här gamla göteborgska bildskatten, säger Cecilia Carlsson.

Majoriteten av bilderna är från 1950-talet och framåt, men här finns också en del äldre kartor. Bilderna har tidigare legat i förråd på hamnens kontor.

– De flesta är bilder som anställda i hamnen har tagit och som har legat i lådor och kartonger, tills vi nu tog ett krafttag för att gå igenom och digitalisera materialet, säger Cecilia Carlsson.

Sorterat och skannat
Det är Cecilia Carlssons företrädare, Kjell Svensson, som har gjort grovjobbet med att gå igenom och skanna in det historiska bildmaterialet.

Kjell Svensson är numera pensionär, men var pressansvarig vid hamnen i 40 år. Han har själv tagit många av bilderna, för till exempel personaltidningar och kundtidningar.

Nu har han sorterat, granskat och märkt de historiskt intressanta bilderna tillsammans med Per-Olof Falk på Göteborgs Hamn. Resultatet är en bilddatabas uppdelad på de olika hamnarna: Älvsborgshamnen, Skandiahamnen, Skarvikshamnen, Innerhamnen Södra och Innerhamnen Norra.

Julkalender på Twitter
Genom att klicka på en hamn eller bestämma en tidsperiod kan man klicka fram de unika bilderna, som ”taggats” med årtal och försetts med beskrivande bildtexter.

Totalt har hamnen nu valt ut och lagt ut 288 bilder i den nya bildbanken på nätet. Resten, kanske ett tusental bilder, har lämnats till Sjöfartsmuseet.

Och nu fungerar bilderna också som adventskalender. Fram till jul läggs en hamnbild ut på Twitter varje dag med en beskrivning om vad den föreställer.

– Sedan ställer vi en fråga varje fredag om en av veckans bilder. Då kan man svara på Twitter och av de rätta svaren drar vi fem vinnare varje vecka, säger Cecilia Carlsson.

Priset består av en väggkalender för 2015 med bilder från den historiska bildbanken.

3E8C.jpg

1983 fanns fortfarande styckegodshanteringen kvar. Här lossas colombianskt kaffe i Lundbyhamnen. Foto: Göteborgs Hamn

3424_3.jpg

1947: Hamnarbete vid kaj – hamnarbetare drar en hamnkärra. Foto: Göteborgs Hamn

52A4.jpg

1967: Stena Lines Kiel-linje vid kajplats 644. Foto: Göteborgs Hamn.