”Fantastisk möjlighet till inflytande”. Politiker, poesi, transpersoner och homosexuella muslimer. På onsdag kväll 18 november är det öppet möte på Stadsbiblioteket med Göteborgs hbtq-råd, som vill ha in synpunkter och frågor från alla som vill ha en inkluderande stad.

Hide Baric, 16 år och gymnasist, är själv ledamot av hbtq-rådet sedan början av året. Hide är en icke-binär person, alltså en människa som varken är man eller kvinna.

– Jag ser min könsidentitet som att jag inte är något alls, säger Hide Baric, som tidigare suttit i Göteborgs ungdomsfullmäktige.

– Jag har alltid varit mycket intresserad av jämlikhet, politiska frågor, acceptans och likaberättigande. Jag vill att alla ska få vara det man vill. Och okunskap kring de här frågorna är ju något som drabbar mig själv, så jag är en del av det.

Yngst i rådet
Hide Baric har varit med i hbtq-rådet sedan januari i år och är med sina 16 år yngst i rådet, där den äldsta ledamoten är 76 år. Eftersom det varit lite skralt med ungdomar på de tre första öppna mötena, har Hide försökt locka fler unga den här gången.

– Vi har skapat ett event på Facebook, som vi har spridit till gymnasieskolor, vi har skickat inbjudan till kulturhus där ungdomar hänger, som Blå Stället och Frilagret. Och så har jag skrivit till ungdomsfullmäktige och bett dem sprida inbjudan, och det vet jag att de har gjort, säger Hide Baric.

Samtidigt som Hide, kom även Ardeshir Bibakabadi med i hbtq-rådet. Han är ordförande för Homan i Göteborg, en förening för homosexuella muslimer.

Fjärde hearingen
– Ardeshir har stärkt rådet genom att tillföra ytterligare kompetens, han gör ett jättearbete, säger Anna-Carin Jansson, planeringsledare för hbtq och mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad.

Göteborgs hbtq-råd inrättades hösten 2013. Nu är det fjärde gången rådet bjuder in till öppet möte – open hearing. Alla frågor, idéer och synpunkter skickas till kommunstyrelsen och läggs ut på rådets hemsida. Och når snabbt hög politisk nivå, eftersom kommunalrådet Mariya Voyvodova sitter med i rådet.

– Det här är en så fantastisk möjlighet till inflytande, att många nog inte fattar att det är sant, säger Anna-Carin Jansson.

– Här kan man som medborgare komma och lämna synpunkter, få dem dokumenterade och tagna direkt in till kommunstyrelsen, vare sig det handlar om förslag, reflektioner eller kritik.

Poesi och mingel med fika
Mötet på onsdag kväll inleds med poesiuppläsning av bland andra Nino Mick, sedan tar moderatorn Tasso Stafilidis över och håller i det öppna mötet, tillsammans med Mariya Voyvodova som presenterar rådet, vad som har gjorts och vad som är på gång.

Sedan blir det möjlighet för den som vill lyfta frågor i stor grupp. Sedan blir det mingel och möjlighet att prata enskilt med ledamöterna i rådet. Under minglet serveras kaffe, the, småkaka och ekologisk frukt.