Kan jag ta med hunden på spårvagnen? Vad innebär koppeltvång? Vad säger jaktlagen? Dessa och andra frågor besvarar miljöförvaltningen och polisen i den nya broschyren ”Att ha hund i Göteborg”

Skriften vänder sig till blivande hundägare som bör känna till vad som förväntas av dem men också till dem som redan har hund.

-Vi har märkt under en längre tid att vi får frågor om vad som gäller kring att ha hund i Göteborg, säger Monica Jonsson som är djurskyddsinspektör vid miljöförvaltningen.

– Det är också polisen som pushat på, för de får mycket frågor.

”Att ha hund i Göteborg” är en uppdaterad utgåva av broschyren som Miljöförvaltningen gav ut i början av 90-talet och som var mycket efterfrågad.

Den innehåller praktiska tips, till exempel hur man reser kollektivt med hunden i Göteborg, vad man gör när hunden har avlidit och en lista med användbara adresser och telefonnummer.

Men där finns också de lagparagrafer som talar om vilket ansvar och skyldigheter en hundägare har. Det är bland annat den lokala ordningsstadgan, jaktlagen, djurskyddslagen och lagen om tillsyn över hundar och katter.

Broschyren som går att ladda hem som pdf-fil (se länk nedan) kan också beställas gratis hos miljöförvaltningen och hos polisen.