Du hittar kampanjen @dansautandroger på Instagram och under hashtaggen #dansautandroger.

”Upplevelsen är att droganvändning har ökat”. Knark har länge varit ett problem i Göteborgs nöjesliv. Men nu går Avenyns klubbar, pubar och krogar ihop och tillsammans med Göteborgs Stads tillståndsenhet släpper de kampanjen Dansa utan droger.

Förekomsten av narkotika är inget nytt i krogbranschen, men nu kommer vittnesmål om att problemet har förvärrats.

Jenny Havner arbetar som utbildare på tillståndsenheten vid social resursförvaltning och träffar dagligen personal från Göteborgs krogar.

– Upplevelsen är att droganvändning har ökat. Många möter narkotikapåverkade under varje arbetspass, säger hon.

Kartläggning pågår
Med hjälp av en enkätstudie håller tillståndsenheten på att kartlägga krogpersonalens upplevelser av droger. Resultatet kommer i en rapport under hösten.

– Vem som helst kan föreställa sig hur den egna arbetsplatsen skulle påverkas om där fanns människor som använder narkotika.

Dansglädje ska inspirera
För att förbättra arbetsmiljön och skapa opinion mot knarkets utbredning på krogen genomför branschen och Tillståndsenheten en gemensam antidrogkampanj i sociala medier. Dansa utan droger handlar om att lyfta den sköna upplevelsen i ett drogfritt krogliv. Med korta dansfilmer uppmanas folk att lägga ut egna filmer där de dansar loss utan droger i kroppen.

– Vi tror på att visa glädjen i det drogfria alternativet. Att dansa utan droger är coolt. Du står för din personlighet och ditt uttryck, säger Jenny Havner.

Kampanjen körde igång på krogarna runt Avenyn och på Facebook och Instagram i fredags. Du hittar den på @dansautandroger och under #dansautandroger.