25-års-jubileum. Nästa vecka åker en delegation från Göteborg till partnerstaden Chicago för att fira ett kvarts sekel av utbyte mellan städerna. Med på resan är Göteborgskocken Håkan Thörnström som bjuder på en specialkomponerad måltid bestående av fem rätter.

– Det blir en svensk, västkustanpassad meny med fisk och skaldjur. I några av tillbehören finns kött, men huvudingredienserna kommer från havet, säger Håkan Thörnström på Thörnströms kök.

Det börjar med en upphottad version av gravlaxtartar med hovmästarsås och slutar med kanelflamberade äpplen. Däremellan blir det både friterade pilgrimsmusslor, hälleflundra med kantareller och getostcrème till svart tryffel. De fem rätterna skapar Håkan Thörnström tillsammans med kockar och studenter på Kendall College i anslutning till evenemanget Chicago Gourmet Festival.

Massmedial uppmärksamhet
– Det blir en form av undervisning, vi ska laga mat till 80 personer. Dessutom ska jag medverka i både radio och tv. Intresset för svensk matlagningskonst är enormt stort där borta, säger han.

– Det som utmärker oss är att huvudråvaran mer och mer utkristalliserar sig som det viktiga. Vi använder mindre och mindre kryddor och låter råvaran stå för smaken. Och vi har blivit bättre på att förlita oss på våra egna mattraditioner och använda lokala råvaror efter årstiderna.

Enligt Håkan Thörnström är Göteborg en matlagningsstad att räkna med.

Gastronomiskt nätverk
– Göteborg är årets Matlandethuvudstad och här finns ett unikt samarbete krögare sinsemellan, så är det inte i andra städer, säger han.

Göteborg är precis som Chicago med i det internationella gastronomiska nätverket Delice. I alla Delice-projekt fokuserar man på kulinarisk utbildning och överföring av sakkunskap, men också på hur gastronomi kan utveckla städernas turism.

Besöket i Chicago föranleds av att det är 25 år sedan städernas började samarbeta med varandra. Genom åren har de haft flera projekt tillsammans inom områden som utbildning, biomedicin och kultur. Samarbetet var särskilt aktivt under 1990-talet.

Nystartar samarbetet
– I samband med jubiléet ser vi en möjlighet till nystart. Vi kommer diskutera hur vi kan utvidga samarbetet kring bland annat skolfrågor. Det finns en rad olika områden som är intressanta – till exempel sådant som rör integration, säkerhetsfrågor och gröna skolor, säger Lars-Göran Larsson, chef på internationella avdelningen.

Under vistelsen träffar kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén Chicagos nytillträdda borgmästare Rahm Emanuel, en känd politiker som tidigare var stabschef åt Obama.