Göteborgs översiktsplan har nominerats till årets Planpris av föreningen Sveriges Arkitekter. Den 19 november avgörs vem av fyra nominerade som får ta emot priset på Berns salonger i Stockholm.

– Fantastiskt kul, inte minst för alla som varit med och arbetat fram planen, det är nog närmare 100 personer, säger Hanna Areslätt på stadsbyggnadskontoret (SBK).

Hon och Ylva Löf var projektledare för arbetet med översiktsplanen som antogs av kommunfullmäktige i februari 2009. Innan dess hade SBK:s översiktsplaneavdelning jobbat intensivt med planen i flera år.

Många delaktiga i planarbetet

Stadsdelarna var också inblandade i att göra stadsdelvisa beskrivningar. En kommunal referensgrupp med ett 20-tal representanter från stadens förvaltningar och bolag deltog också.

– Arbetet med att ta fram planen var en mycket bred process med många delaktiga och det tror jag att juryn har uppskattat, säger Hanna Areslätt.

– Planen är extra tydlig i att koppla hållbar stadsbyggnad till den fysiska planeringen. Och många uppskattar det tydliga upplägget, att det är lätt att hitta i den, säger Hanna Areslätt.

Konkurrerar med tre städer om priset

De andra tre nominerade till Planpriset är utvecklingen av Liljeholmstorget i Stockholm, Simonsland i Borås samt Stadsbyggnadsvision 2.0 i Jönköping.

Planpriset delas ut av Sveriges Arkitekter ”för god svensk samhällsplanering eller stadsbyggnad.” Syftet är att stimulera och ge spridning åt goda exempel.

Priset , ett diplom, instiftades 1992 av Svenska Arkitekters Riksförbund och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter.

Göteborg har även chans på annat pris

Sveriges Arktitekter delar ut sina priser i fem kategorier. Mer uppmärksammat än Planpriset brukar det stora Kaspar Salin-priset bli.

Och även i den kategorin finns Göteborg med: Ryaverkets nya processanläggning för rening av avloppsvatten är nominerad tillsammans med akutmottagningen vid SUS i Malmö samt bostadshus i Landskrona.

Vinnarna presenteras på Kaspergalan på Arkitekturdagen på Berns i Stockholm den 19 november.