Var med och uppfinn nya tjänster. Vattennivåer, restidsberäkningar, statistik på cykeluthyrning – den nya trenden är att kommuner släpper sina data fria. Det gör att innovatörer, entreprenörer eller egentligen vem som helst kan skapa nya appar, e-tjänster eller varför inte konstverk, med hjälp av dataunderlaget. Om detta handlar Göteborgs Stads event under Nordic Open Data Week den 30 maj.

Evenemanget består av ett dagslångt seminarieprogram. För att inspirera fler att arbeta med öppna data, arrangeras också ett hackathon som löper under hela dagen.

Kan jobba själv eller i team
Alla som vill, kan vara med och jobba under en intensiv heldag, med att skissa fram idéer på hur de öppna data som finns kan visualiseras och användas så att de kommer till glädje och nytta för medborgarna.

– Det behöver inte nödvändigtvis bli en app eller e-tjänst, det kan lika gärna bli en bli en visualisering i ljus eller ljud, kanske rent av ett interaktivt konstverk. De riktigt nytänkande idéerna kommer ju ofta till i möten, kanske mellan någon som är bra på att läsa av öppna data och någon som arbetar med visuella uttryck, säger Maria Gustafsson från Social media club Göteborg, som är med och arrangerar.

Den som vill vara med behöver föranmäla sig här, så att det säkert finns arbetsplatser åt alla. Alla deltagare väljer själva om de vill komma som ett färdigt team, komma själv och hitta nya samarbetspartners eller rent av jobba själv.

Räcker med en idé
Redan efter anmälan går det att gå in och titta på de öppna data som finns och börja leta idéer. Från Göteborgs Stad finns en mängd olika data, allt ifrån luftkvalitet till vattennivåer eller statistik på cykeluthyrning i olika delar i staden. Men det går också att jobba med data från övriga Sverige eller de nordiska grannländerna, som också finns tillgängliga.

– Vid dagens slut redovisar alla sina idéer eller prototyper. Det behöver inte vara en färdig produkt, utan det räcker om en idé om hur man skulle vilja göra. Sedan utser en jury vinnarna som får fina priser. Idéerna tillhör förstås dem som jobbat fram dem, de kan bara gå hem och fortsätta använda dem, och fortsätta använda de nätverk de byggt under dagen, säger Maria Gustafsson.

KTH-doktorand föreläser
Seminarieprogrammet, som löper parallellt, kan vara särskilt intressant för den som är nyfiken på vad Göteborgs Stad tänker publicera som öppen data.

– Det kan vara företagare vars verksamhet gränsar till stadens tjänster, och för utvecklare av appar och andra e-tjänster. Här kan det finnas affärsmöjligheter att upptäcka. Men det kan vara lika intressant för vanliga medborgare som undrar hur staden utvecklar sin service med digital teknik. Eller helt enkelt vill bli lite mer insatt i det här med öppen data, säger Ronald Caous, projektledare för stadens digitalisering.

En av talarna är Sedar Temiz, doktorand inom öppna data på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Han kommer dels att prata om hur öppna data kan användas för innovation, service och tjänster. Men också om de demokratiska effekterna. Det kan ge en bra överblick över hur allt det här hänger ihop.

”Vi kommer inte att ha råd att utveckla allt själva”
Ronald Caous kommer själv att berätta om Göteborgs digitala resa och vad den får för konsekvenser. Staden har nyss påbörjat ett flerårigt program för e-samhälle, enligt beslut i kommunfullmäktige.

Staden arbetar aktivt med att digitalisera sina processer, för att få en högre effektivitet och en högre kvalitet i verksamheten. Det gör också att mer data blir digitalt tillgänglig, vilket i förlängningen också kan leda till att externa aktörer utvecklar olika e-tjänster som kan förenkla vardagen för boende, besökare och företag i Göteborg.

– Om vi tillhandahåller öppen data kanske vi får sju appar istället för ingen app. Vi kommer inte att ha inte råd att låta utveckla allting själva, skattemedlen kan inte räcka till allt. Men kan man tillgängliggöra data kanske andra kan. Vi har ju inga programmerare anställda i staden, säger Ronald Caous.

En av de externa e-tjänster som göteborgarna kanske känner bäst till är appen Nästa vagn, som utvecklats av Oops AB. Men runt om i landet kan man också hitta appar som visar var apotek, museer, surfzoner eller offentliga toaletter finns. Tjänster som allabolag.se eller boreda.se är baserad på data från Bolags- och Skatteverket och på samma sätt finns det flera av digitala tjänster som bygger på SMHI:s väderdata eller offentliga flygfoton.