Flaggor och salut. En svensk prinsessa är född. I Göteborg flaggades det hela torsdagen, både på Gustaf Adolfs torg och på Spårvägens fordon. Och på fredagen skjuts salut från Skansen Lejonet för att hylla den nya tronarvingen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel blev alltså föräldrar på Karolinska sjukhuset i Solna klockan 04.26 på torsdagsmorgonen. Den lilla prinsessan var 51 cm lång och 3.280 gram tung när hon föddes. ”Såväl moder som barn mår bra”, meddelade Riksmarskalkämbetet.

Staden har skickat gratulationsmail
Göteborgs Stad flaggade redan på torsdagsmorgonen på de officiella flaggstängerna vid Gustaf Adolfs torg, Storan och Götaplatsen som en hyllning till den nyfödda.

Och på eftermiddagen skickade Göteborgs Stad ett gratulationsmail till de nyblivna föräldrarna.

– Vi mailade över en kopia först och skickar sedan ett finare original per post, med Göteborgs Stads vapen och allt, säger Lars-Göran Larsson, Göteborgs Stads protokollchef.

Gratulationen var undertecknad av kommunfullmäktiges ordförande Rolf Lindén och budskapet kort och kärnfullt:

”Med anledning av den glädjande nyheten om H.K.H. Kronprinsessan Victorias nedkomst, framförs härmed Göteborgs Stads hjärtligaste gratulationer.”

Två omgångar med 21 skott på fredagen
I Stockholm sköts det salut klockan 12 på torsdagen, från Skeppsholmen. På andra platser i landet kommer det att skjutas salut i samband med den tacksägelsegudstjänst som hålls i Slottskyrkan klockan 12 på fredagen.

Då kommer Försvarsmakten i Göteborg att skjuta salut från Skansen Lejonet. En trupp från hemvärnet, klädda i paraddräkt, svarar för saluten. Det blir två omgångar med 21 skott, eftersom det är en ny tronföljare och statschef som har fötts. Vid övriga födslar i Kungahuset skjuts bara en salutomgång, 21 skott.

Göteborgs Stad ska också uppvakta med en present – fast inte ännu. Och vad det blir är inte klart.

– Det kommer att bli en dopgåva längre fram. Och vad det blir ville vi inte börja diskutera förrän barnet var fött, alltså nu, säger Lars-Göran Larsson.