Enklare och säkrare för kunder och brukare. Göteborgs Stad har inlett ett samarbete med den digitala post- och betaltjänsten Kivra. Fakturor som tidigare har varit av papper skickas istället ut digitalt till de kunder och brukare som har anslutit sig till tjänsten.

För kunder och brukare blir det både enklare och säkrare med betaltjänsten.

– Du får din faktura i telefonen eller din dator och du kan bara trycka på ”betala”. Det går snabbare och enklare för kunden och risken minskar att du missar att betala i tid säger Mikael Ekstrand enhetschef på Intraservice.

Minskar kostnader för fakturahantering

För skattebetalarna i stort blir det en besparing då kostnaderna för kommunens fakturahantering minskar. Även miljön drar en vinstlott då fakturahanteringen varken kräver papper och transporter.

Redan nu har Göteborgs Stads parkeringsbolag, Idrotts- och föreningsförvaltningen och Grefab som hanterar småbåtshamnarna, anslutit sig till sig Kivra. Från och med maj kommer även förskoleförvaltningen och skolförvaltningen med.

– Tanken är att göra lanseringen för övriga förvaltningar efter sommaren. Vi pausar lite just under sommaren ifall något inte skulle fungera, säger Mikael Ekstrand.

Alla som vill kan skaffa ett Kivra-konto

Delar av Göteborgs Stads övriga bolag och förvaltningar kommer att kunna ansluta sig till Kivra, men i egen takt.

Alla privatpersoner som vill kan skaffa Kivra. För att skapa ett konto går du in på Kivra.se och klickar på “Skapa konto”, se länk nedan. Du kan också få andra handlingar från myndigheter om du har Kivra, till exempel deklarationsblanketter.