Nominerad till pris för hållbart byggande. Göteborgs Stad är en av tre nominerade till Träflugan 2022. Utmärkelsen delas ut till en person, en arbetsgrupp eller ett initiativ som bidragit till att utveckla ett hållbart byggande i trä.

Träflugan har delats ut ett antal gånger av företaget Martinsons och har bland annat gått till arkitekten Gert Wingårdh. I år har Göteborgs Stad möjlighet att få det.

– Detta är en nominering som verkligen speglar att vi arbetar på bredden och är så många som bidrar till att snabbt och kraftfullt ställa om. Och som strategiansvarig för hållbart byggande är jag så tacksam för allt detta engagemang och all aktivitet – detta är verkligen ett lagarbete och något vi gör tillsammans! kommenterar Nina Jacobsson Stålheim, utvecklingschef för ekologisk hållbarhet, på Förvaltnings AB Framtiden.

Många som bidrar

Nina Jacobsson Stålheim berättar att det är många som just nu bidrar till omställningen. Inom Göteborgs Stad pågår arbete för att ställa om och skapa förutsättningar på flera fronter; alltifrån stadsplanering, markanvisning, i upphandling och byggprojekt, samverkan med branschen, utveckling och innovation.

– Göteborgs Stad som offentlig aktör agerar som en omställningsmotor som skapar förutsättningar som så många aktörer nu ambitiöst svarar upp mot. Samtidigt har många privata aktörer i Göteborg egna högt uppsatta mål och tar ett stort egenansvar.

De andra två nominerade är Tomas Nord, Rise, och Byggdialog AB. Priset är en träfluga och 10 000 kronor i vinnarens namn till anhörighuset Hjältarnas hus i Umeå. Vem som vinner offentliggörs i slutet av februari.