En av sju i final till Access City Award. Göteborgs Stads pågående arbete för en stad för alla kan ge pris. Av 102 tävlingsbidrag har Göteborg lyckats ta sig till final i kampen om EU:s pris till städer som satsar på tillgänglighet. Den 3 december avgörs vem som vinner Access City Award.

− Det här är ett pris som handlar om hur man strukturellt arbetar med frågor om tillgänglighet, inte bara vad man har uppnått för resultat. Att arbeta med tillgänglighet är ett arbete utan slut, säger Birgitta Branegård, som är enhetschef på fastighetskontorets boendeavdelning.

Det är fjärde året i rad som priset delas ut och förra året fick Stockholm en andraplats. Göteborg deltar för första gången och det som lyfts fram i Göteborgs tävlingsbidrag är bland annat de politiska målen och hur staden samverkar med olika intresseorganisationer.

− En annan viktig punkt i vårt tävlingsbidrag är att ansvaret för tillgänglighetsarbetet i Göteborg ligger på stadens ordinarie verksamheter, och inte i någon sidoorganisation som i många andra städer, säger Birgitta Branegård.

T-märkta lägenheter
Dessutom har man valt att uppmärksamma de olika tillgänglighetsverktyg som staden arbetar med, som tillgänglighetsdatabasen för publika lokaler och offentliga platser och t-märkningen av lägenheter i flerfamiljshus.

− Vi har fortfarande mycket kvar att göra innan alla blir någorlunda nöjda. Men det här visar att vi i staden har lyckats skapa en bra struktur för att arbeta med tillgänglighet, säger Birgitta Branegård.

Bland annat omfattar stadens tillgänglighetsarbete 3 000 verksamhetslokaler, allt från förskolor till sportanläggningar, 70 000 kommunala hyreslägenheter och kollektivtrafiken.