Lugnade och hjälpte sina grannar. Johan Laurén har fått en inbjudan till Rådhuset av kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson. ”Göteborgs Stad vill tacka för din handlingskraft och civilkurage vid den fruktansvärda explosionen på Övre Husargatan”, säger Axel Josefson.

Johan Laurén är brandman, men den där morgonen för två veckor sedan var han en av alla andra boende i det hus på Övre Husargatan som tidigt på morgonen utsattes för en kraftig explosion.

− Men oavsett om jag är i tjänst eller inte sitter handlingsmönstret i ryggraden. Det är den här typen av situationer som vi tränar inför hela tiden, säger han.

När Johan förstod vad som hänt tog han sig snabbt ut på gården. Där mötes han av panikartade scener med grannar som var på väg att hoppa från sina balkonger. Han uppmanade dem att stänga sina dörrar, hålla sig lugna och invänta räddningstjänsten.

Det är många som har vittnat om att hans insats troligen förhindrade skador och räddade liv.

En extraordinär insats

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefsson träffar Johan i en av Rådhusets pampiga representationsrum för att tacka honom å stadens vägnar.

− Jag vet att det är väldigt många som hyllar din extraordinära insats och även Göteborgs Stad vill visa sin uppskattning, säger han och räcker över blommor och en jubileumsbok.

Johan är rörd och tackar. Men han tycker det finns andra som gjort en minst lika hyllningsvärd insats.

− Jag råkade bara vara först på plats. Det jobb som mina kollegor gjorde sedan är helt fantastiskt, säger han.

Extrem värme

Johan berättar att de genomförde oerhört tuffa rökdykningar som kan jämföras med ett arbetspass i en bastu med en 24 kilo tung overall. Ofta får den typen av insatser kroppstemperaturen att stiga till 40–41 grader.

− De föll ihop på gräsmattan, helt utslagna. Ändå var de tvungna att febriga bege sig tillbaka in i huset igen. Under mina tio år som brandman har jag inte upplevt något liknande och om jag var stolt över mina kollegor innan är jag ännu stoltare nu, säger han.

Explosionen gjorde ungefär 140 familjer bostadslösa. Göteborgs stad samarbetar med och bistår bostadsbolaget Ernst Rosén som äger fastigheten och erbjuder olika typer av stöd till de drabbade via socialtjänsten.

− När jag besökte plasten pratade jag med flera boende och fick en värdefull bild av hur deras behov ser ut just nu. Det handlar bland annat om hjälp med id−handlingar, mediciner, försäkringsärenden och tillgång till psykolog, säger Axel Josefson.

Går vidare

Johan har precis fått besked att han och familjen troligtvis får flytta tillbaka till sin lägenhet i början av november. Han berättar att barnen är påverkade av händelsen men själv känner han sig inte hårt drabbad.

− Jag fick ju faktiskt ägna mig år livräddande insatser, vilket är något jag valt att ägna mitt liv åt. Vi brandmän brukar säga att vi inte vill att det ska hända hemska saker men vi vill vara där när det händer.