Bättre överblick över växande utbud. Göteborgs Stads e-tjänster blir fler och fler i snabb takt. Nu finns en ny samlingssida, för bättre överblick. Här kan man göra 45 e-tjänster, om allt från vigsel och festlokal till tomtkö och avfall. Och utbudet kommer att växa snabbt.

– Om du tittar på den sidan om ett halvår, kommer den att ha betydligt fler än 45 tjänster. Redan nu har vi ett tiotal på gång, säger Niclas Bengtsson, enhetschef på Förvaltningen för konsument- och medborgarservice, som bildades 2013.

– Målet är att erbjuda cirka 40 nya e-tjänster per år. Och vi ligger i takt nu, så vi kommer att öka mycket under kommande år, allt enligt plan att jobba mot e-samhället.

Snabbt skifte
– Men självklart går det fortfarande utmärkt att ringa in till stadens kontaktcenter, eller besöka oss på Ekelundsgatan 1, om man inte har möjlighet att använda e-tjänster. Då får man snabb personlig service, säger Niclas Bengtsson.

Han poängterar att e-tjänster i sig inte är något självändamål. Men de kan användas för att ge medborgarna bättre kommunal service. Och i takt med att allt fler använder datorer, smarta mobiler och surfplattor, ökar efterfrågan.

Till exempel kan det handla om att fylla i ansökan till förskolan direkt på webben i stället för att printa ut en blankett och skicka i brev till kommunen.

Jobbansökan
– När vi införde e-tjänst i förskolan, gick skiftet mycket snabbt. På bara tre månader minskade antalet nedladdade blanketter från ca 3000 per kvartal till cirka 200, säger Niclas Bengtsson.

– Och skiftet går snabbt på andra håll också. När vi lanserar självservice på webben, så används den.

Vilka e-tjänster används mest?
– Framför allt förskolan och boendeparkeringen. Ansökan till kommunala jobb är också en av de större, säger Niclas Bengtsson.

En populär e-tjänst som ännu inte finns med på samlingssidan är att söka, reservera och låna om böcker.

– Det är en extern tjänst som används av Sveriges alla bibliotek. Men den är efterfrågad och vi vill kunna lägga till den på samlingssidan, så det är på gång, säger Niclas Bengtsson.

På den nya samlingssidan finns också länkar till de appar som Göteborgs Stad har byggt och tillhandahåller. Här går länkarna i vissa fall direkt till telefonens App store eller någon annan extern sajt där man kan ladda ner appen.