“Ett stort erkännande” Göteborgs Stads HBTQ-råd är en av tre finalister till mångfaldspriset Diversity index award i kategorin könsidentitet/könsuttryck. “Det är ett stort erkännande, skulle vi få det är jag beredd att hålla tacktal”, säger Angelica Löwdin som representerar rådet på utdelningen i Malmö den 20 oktober.

Angelica Löwdin är med i Göteborgs Stads HBTQ-råd som blivit nominerat till mångfaldspris.

Diversity index award har delats ut sedan 2012 av en ideell förening med samma namn. Det är ett mångfaldspris och föreningen vill lyfta fram förebilder och bra exempel. Priset delas ut i sju olika kategorier, däribland könsidentitet/könsuttryck.

– Diversity index award är en stor sak inom området mänskliga rättigheter i Sverige. Bara att HBTQ-rådet är nominerat känns oerhört ärofyllt, säger Angelica Löwdin som varit med i rådet sedan det startade i Göteborgs Stad 2013.

Vad tycker du är det viktigaste ni åstadkommit hittills?

– Vi har medvetandegjort inom Göteborgs Stad att det är här personer som finns och som hittills inte har sina fulla mänskliga rättigheter. Vi har rätt att vara dem vi är. Vårt arbete har gjort gruppen synlig och har fått staden att sätta in hbtq-frågor i till exempel budgethandlingar och styrdokument.

Vilken är den viktigaste frågan att driva framåt?

– Det är att se till att hbtq-planen i Göteborgs Stad verkligen genomförs, den antogs 2017, och att Regnbågshuset kommer till stånd. Annars som helhet handlar det om att folk i allmänhet ska ska bli medvetna om att vi finns och att vi har rätt att vara dem vi är. Acceptansen är högre för homosexuella och bisexuella i samhället, men det är långt kvar innan transpersoner också blir självklara på samma sätt.

Träffa HBTQ-rådet på West Pride

Stadens arbete med hbtq-planen tas upp på HBTQ-rådets open hearing under West Pride. Den hålls i Hörsalen på Stadsbiblioteket den 30 september mellan klockan 17.45-19.15. Det blir också ett demokratiskt samtal där alla är välkomna att delta. Fokus ligger på hur man kan integrera normkritiska perspektiv i Göteborgs Stads verksamheter. HBTQ-rådet finns också i Göteborgs Stads monter på Pride park (Eriksbergshallen) lördagen den 2 oktober klockan 16-17 och söndagen den 3 oktober klockan 16.30-17.15.

– Då går det bra att ställa frågor om allt som har med HBTQ-rådet att göra.

Redovisar undersökning

Föreningen FPES, föreningen för transpersoner i Sverige, har gjort en undersökning via Kantar/Sifo om hur allmänheten ser på trans och transpersoner. Angelica Löwdin presenterar resultatet på Världskulturmuseet fredagen den 1 oktober klockan 13 under West Pride.

– Av 1000 personer instämmer 77 procent att transpersoner har rätt att vara som de är och att de får göra vad de vill så länge de inte begår brott eller oetiska handlingar, berättar hon.