Lilla Börssalen i Börshuset vid Gustaf Adolfs Torg ska under de kommande veckorna få en ansiktslyftning. ”Vi ska gå över varenda kvadratmillimeter, färgen ska konsolideras, det vill säga vi ska få den att fästa vid underlaget igen”, säger konservator Christina Heberlein.

Stora byggnadsställningar är resta längs väggarna och uppe under taket i Lilla Börssalen i Börshuset.

Konservatorerna Christina Heberlein och Milla Kontkanen har just påbörjat det grannlaga arbetet att gå över alla ytor i salen, tvätta bort gammal fernissa och laga i där det blivit hål.

Färgen har lossnat

– Det var dags att göra något för att lokalen inte ska förlora sitt kulturella värde, säger Jonas Lindahl, fastighetsansvarig på Kigab, Kulturfastigheter i Göteborg AB.

På de gamla handmålade väggpanelerna från 1800-talets mitt har färgen har lossnat och sitter på sina ställen riktigt löst.

5A08.jpg
– Konserveringen går till så att lös målarfärg limmas fast med speciallim. Ytorna tvättas med ett medel som inte lämnar några rester på materialet. Sedan tar dekormålarna över och fyller i det som har lossat, efter det gör man en hinna utanpå så att det håller, säger Jonas Lindahl.

Verk av tysk och italienare

Under tio veckor ska konservatorer och målare arbeta med att fästa gammalt material som har lossat och återställa stukaturer, paneler och tak till ursprungsskick.

Väggmålningarna och stukaturerna i Lilla Börssalen gjordes när Börshuset byggdes mellan 1844 och 1849.

Den tyske målaren Fritz Hagedorn gjorde dekorationsmålningarna och stuckaturarbetena gjordes av den italienske stuckatören Antonio Detoma.

4F7C.jpg