IDG har listat de fem bästa. Göteborgs Stad har en av Sveriges bästa kommunsajter enligt en ranking som it-företaget IDG gjort. “Det känns jättekul och var verkligen inte något vi hade räknat med. Men det är ett kul kvitto på att det hårda arbete vi lägger ner lönar sig”, säger Anna Nord, chefredaktör.

Anna Nord, chefredaktör för goteborg.se.

De fem bästa kommunerna på nätet har listats av International data group, IDG, för år 2020. I topp hamnade Eslöv och därefter utan inbördes ordning Göteborg, Helsingborg, Huddinge och Stockholm

– IDG:s ranking har definitivt tyngd inte minst i webb-branschen. Det är många som jobbar med webbplatser som tittar på listan och som nu sneglar lite extra på de sajter som kommit på topplistan. Vi har exempelvis redan fått frågor från andra kommuner som undrar vad det är vi gjort som de inte gör, säger Anna Nord.

Hur har ni tänkt kring sajten ur ett användarperspektiv?

– I arbetet med att utveckla och förbättra goteborg.se sätter vi alltid webbplatsbesökaren först. De allra flesta webbplatsbesökare idag har bråttom och vill utföra en tjänst, eller veta mer om en service. Det ska vara enkelt att hitta och lätt att förstå hur man ska gå tillväga för att exempelvis söka plats i förskolan.

Hur har arbetet med sajten förändrats under pandemin?

– Vi skapade snabbt en liten egen ”webb i webben” i våras, när pandemin drog igång på allvar. Det var inte ett självklart val, för egentligen vill vi att besökaren ska hitta relevant information i sitt sammanhang. Nu blev det lite både och, där vi dels har all corona-relaterad information samlad på ett ställe och dels hittar besökaren även informationen under respektive område.

Hur sporrar utmärkelsen det fortsatta arbetet?

– Vi kommer fortsätta att ha användaren i centrum i allt vi gör. Dessutom kommer vi att fortsätta arbeta för att goteborg.se ska uppfylla krav på såväl tillgänglighet och användbarhet, vilket jag tror är en del i att vi fått den här utmärkelsen.

– Vi har också lagt fokus på att sidorna på goteborg.se ska laddas in snabbt hos användarna, oavsett var de befinner sig. Allt innehåll på goteborg.se ska vara skrivet på klarspråk, så att det är lätt att förstå. Alla de här sakerna och mycket mer jobbar vi med att förfina hela tiden och det kommer vi att fortsätta göra.