Samhällsnyttig e-tjänst. Hej, Maria Sundstedt, gruppchef för Center mot hemlöshet. Du har blivit nominerad till e-Diamond award för arbetet med er webbplats med information för hemlösa. Hur känns det?

Maria Sundstedt, gruppchef för Center mot hemlöshet i Göteborgs Stad.

– Jätteroligt. Vi har kämpat mycket för att få till den här webbplatsen så att det ska bli så bra som möjligt. Det är en väldigt utsatt målgrupp som nu får det enklare att hitta svar på sina frågor utifrån vad de har för behov för stunden. Det känns så bra att bli uppmärksammad i det här sammanhanget.

Vad är webbplatsen Center mot hemlöshet?

– Det är en tjänst för människor som lever i hemlöshet och för de som arbetar med hemlöshet, för att de enkelt ska hitta rätt information. Och det är vi först i Sverige med. Vi vill ge möjlighet för människor att så fort som möjligt förbättra sin situation, oavsett om man är akut hemlös eller om det är mer långsiktigt. Behoven ser väldigt olika ut och det kan vara svårt att veta var man ska vända sig. Här finns allt samlat på ett ställe, och informationen är tillgänglig dygnet runt.

Hur fick ni idén?

 – Från början skulle centret mot hemlöshet bli ett stort hus där alla stödinsatser skulle samlas. Dock fick vi 2019 mindre budgetutrymme och fick omtolka vår verksamhet. Då satsade vi på att bygga upp en webbplats. Den har tagits fram i samverkan med människor som har erfarenhet av hemlöshet och organisationer som arbetar med de frågorna så att den ska utgå från de verkliga behov som finns.

Hur har den mottagits?

– Den lanserades i april i år och har fått väldigt positiva reaktioner. Både från målgruppen själva och de som jobbar med hemlösa på olika sätt. Antalet besökare ökar hela tiden, och vi arbetar kontinuerligt med att få ut information om att webbplatsen finns och hur den kan hjälpa människor.

Vinnare i e-Diamond award utses på det digitala arrangemanget e-förvaltningsdagarna 2020 den 20 -21 januari 2021.