När Frihamnen fylls av närmare 7.000 Nato-sjömän finns Göteborgs Turistbyrå på plats med informatörer i ett tält på kajen. "Vi sitter tillsammans med folk från marinen, och tillhandahåller kartor och broschyrer om Göteborg och Öckeröarna", berättar Linda Edvardsson, informatör på turistbyrån.

På torsdagseftermiddagen hade bara några av de väntade fartygen anlöpt Frihamnen men sammanlagt väntas närmare 7.000 besättningsmän när alla har kommit på lördag.

Försvaret ordnar idrottsaktiviteter

– Det har ganska kommit ganska många från den turkiska båten som just lagt till. De vill ner till stan så de vill ha en karta och veta var spårvagnshållplatsen ligger, säger Linda Edvardsson.

Turistbyrån kommer att ha en person på plats på torsdag och fredag eftermiddag fram till klockan fem och på lördag mellan nio och två.

Försvaret har också satt ihop ett idrottsprogram med olika prova-på-aktiviteter som fotboll, basket och handboll på lite olika håll i stan.

– Vi kör iväg dem till olika ställen med möjligheter till aktiviteter. De får anmäla intresse och så kör vi iväg dem på bestämda tider, berättar Git Berndtsson från Försvarsmakten.

Sista fartygen lämnar på måndag

721C.jpg
Ett av de högsta befälen för de besökande Nato-styrkorna är hittills nöjd:

– Jag vill tacka Göteborg som har tillhandahållit en säker hamn och har ett omfattande program för alla de som är ombord, sa Phillip Jones, befälhavare för Natos snabbinsatsstyrkas amphibieenheter.

Han fanns ombord på det brittiska hangarfartyget HMS Ark Royal när medierna på torsdagen bjudits in till en pressträff.

Det är härifrån som den marina delen av Nato-övningen, Noble mariner, ska ledas. Noble Mariner ingår i den stora Natoövningen där både land-, luft- och marinstyrkor från 17 Natoländer samt Sverige och Finland ska öva tillsammans i Nordsjön, Kattegat, de danska sunden och södra Östersjön.

De första fartygen lämnar Göteborg på söndag, de sista på måndagen.

5EB2.jpg

Tungt beväpnad svensk militär bevakar HMS Ark Royal innanför rader av containrar i Skandiahamnen.