Göteborgs kunnande inom turistnäringen går nu på export. Göteborgs partnerstad i Sydafrika, Nelson Mandela Metro, inviger på torsdagen ett informations- och bokningscenter byggt efter förebild från Göteborg. Att locka fler turister är ett bra sätt att bekämpa fattigdomen.

– Turismen går väldigt bra i Nelson Mandela Metro. De har jobbat väldigt mycket med det de senaste åren. De har försökt efterlikna Göteborgs modell, säger Ossian Stiernstrand som är vd för Turismens Utredningsinstitut som ägs av bland annat Göteborgs Stad via Göteborg & Co. Han leder Göteborgs Stads turistsamarbete med Nelson Mandela Metro.

Göteborg lär ut cityturism

Enligt Ossian Stiernstrand är Göteborg duktig på så kallad cityturism. Turister erbjuds idag det så kallade ”Göteborg Pass”, med en rad inträden, sightseeing, rabatter, p-avgifter, och resor med kollektivtrafiken. Via Internet kan besökarna också boka ”Göteborgspaketet” där både hotell och ”Göteborg Pass” ingår. Motsvarigheten till ”Göteborg Pass” blir ”Mandela Card”.
4DA2.jpg
– Det är någon form av destinationens smörgåsbord som blir tillgängligt för turister, menar Ossian Stiernstrand.

Genom att lära från Göteborg hoppas Nelson Mandela Metro kunna locka fler turister med hjälp av paketlösningar som gör staden mer attraktiv och samtidigt underlättar för besökaren.

Göran Johansson inviger

Med Göteborg som modell har Nelson Mandela Metro byggt upp ett informations- och bokningscenter för turister – ”Nelson Mandela Bay Tourism Center”. Detta invigs på torsdagen av Nelson Mandelas Metros borgmästare Nceba Faku och Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Satsningen på turism är ett bra exempel på det samarbete som pågår mellan Göteborg och vår partnerstad Nelson Mandela Metro. Jag tror att det är en strategisk och viktig satsning för Nelson Mandela Metro, som har en potential och stora möjligheter att locka allt fler turister, inte minst från Sverige, säger Göran Johansson.

Turistsatsningen rymmer också en portal på Internet som startar i februari.

Göteborg kan lära av Sydafrika

Samarbetet mellan städerna på turistområdet kommer att fortsätta även efter sjösättningen av turistpaketet.

– Det pågår hela tiden ett kunskapsutbyte. Det som vi från Göteborgs håll nu tittar på är ekoturism. De jätteduktiga på det och har kommit väldigt långt. Vi vill ta hem det och se om det är något som Göteborg och Västsverige kan lära av, säger Ossian Stiernstrand.

Han nämner till exempel Nordens ark i Bohuslän och menar att det säkert finns en del möjligheter även i Göteborgsregionen.

Ossian Stiernstrand anser också att samarbetet inom turism långsiktigt ger andra fördelar för Göteborg.

– Om vi hjälper dem med turism så blir det ännu bättre kontakter på det vanliga industriområdet.

Turism bra mot fattigdom
709C.jpg
Turistnäringen är en mycket viktig inkomstkälla i Nelson Mandela Metro och Sydafrika. Den är på frammarsch. Inte minst har Skandinaviska turister upptäckt landet. Fler turister är lika med mer pengar till staden.

Turismen skapar förhållandevis många arbeten som inte kräver en så hög utbildning. Det betyder att en del av de många fattiga och arbetslösa har en chans att få arbete och inkomst.

Mycket att erbjuda

Nelson Mandela Metro med omgivningar har mycket att erbjuda. Här finns safari med Afrikas vilda djur, till exempel elefanter och lejon, rymliga sandstränder nära centrum, härligt klimat, god mat, afrikansk kultur, världsunik flora och Indiska Oceanen med valar och pingviner

– Nelson Mandela Metro erbjuder en sol- och baddestination med unik närhet till Afrikas djurliv, tycker Ossian Stiernstrand.

Nelson Mandela Metro, som i turistsammanhang marknadsförs som Nelson Mandela Bay, och Göteborgs Stads partnerskap inleddes under år 2000. Statliga biståndsmyndigheten Sida är med och finansierar.

2F52_2.jpg