Digital ceremoni med tal och musik. Veterandagen – högtidsdagen för att hedra krigsveteraner och civila som deltagit i fredsbevarande och humanitära insatser runtom i världen – har firats officiellt av Göteborgs Stad sedan 2018. Precis som förra året blir ceremonin den 29 maj digital.

– Vi har de restriktioner vi har och det kan vi inte göra så mycket åt. Det blir inga extra inbjudna gäster eller liknande, säger Britt Ramsten, producent på kulturförvaltningen som samordnar Veterandagen.

Ceremonin kommer att spelas in på Börsen, precis som förra året. Det blir musik och tal av landshövding Anders Danielsson, kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin och domprosten Stefan Hiller.

– Det blir också en tyst minut för de veteraner som stupat. Jag tror att det kommer att bli fint.

Film om veteranmonumentet

 Det kommer också att ske en flagghissning och en överflygning över staden och Färjenäsparken. Allt filmas och finns med i den digitala ceremonin som läggs ut på Göteborgs Stads hemsida klockan 14 samma dag.

Inför årets högtidsdag har ett nytt konstverk för veteraner installerats i Färjenäsparken. Men den officiella invigningen kommer att dröja till Veterandagen nästa år.

– Det är något vi kom fram till tillsammans med veteranerna. De vill gärna ha en festlig invigning och det kan vi inte få till i år. Men det håller just nu på att produceras en film om veteranmonumentet som också kommer att finnas tillgänglig på vår hemsida, säger Britt Ramsten.

Runt 15 000 veteraner i Göteborgsområdet

 Ceremonin arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Försvarsmakten, Polismyndigheten och Fredsbaskrarna. Veteraner representerar många olika yrken som militär personal, polisanställda, kustbevakare, räddningstjänst och sjukvårdspersonal. I Göteborgsområdet finns omkring 15 000 veteraner.

– Det är självklart att vi ska uppmärksamma dem som ställt upp, inte bara i Sverige utan i hela världen i de oroshärdar som finns.