En väg in i svenska samhället. Allt fler fotbollsföreningar i Göteborg engagerar sig i flyktingmottagandet. FC Härlanda och Lunden ÖBK är två föreningar som tillsammans startat upp träningar för nyanlända unga flyktingar. En gång i veckan kör de ett pass på Överåsvallen.

− Fotboll finns över hela världen. Alla vet vad det går ut på. Man behöver inte säga många ord för att kunna dra igång en match, säger David Svensson från FC Härlanda.

En eftermiddag i veckan samlas ledare och spelare för ett pass på Överåsvallen. De flesta är nyanlända killar mellan 15 och 18 år. Många kommer från Afghanistan och bor på ett av stadens transitboenden. Några av dem har bara varit här två, tre dagar. Andra ett par veckor.

4B6E_2.jpg
− Vi värmer upp och spelar lite. Det är såklart inga tuffa träningar, men de som kommer hit får låna fotbollsskor och kläder, ha riktiga grejer. Det är uppskattat, säger David Svensson.

Kul och meningsfullt
FC Härlanda och Lunden ÖBK är två av flera föreningar i Göteborg som har engagerat sig i flyktingmottagandet. David Svensson säger att idrott är ett bra sätt att komma in i samhället.

Dessutom blir träningstillfällena en chans att få göra något som är kul och meningsfullt.

− Många som bor på transitboende är ganska understimulerade. Det finns inte så mycket att göra. Då är det bra att komma ut lite och hitta på något, säger David Svensson.

Han tycker att föreningslivet kan komplettera de insatser som görs på andra håll i samhället.

− Inom föreningslivet finns bra krafter som vi kan använda oss av. Här finns personer som kan få saker gjorda och en organisation för att göra det, säger David Svensson.

Fler transitlag på gång
Matilda Brinck-Larsen är en av dem som engagerat sig mest i frågan. Hon är sedan två år tillbaka tränare för Sandarna BK:s Lag C, ett fotbollslag för ensamkommande flyktingbarn.

Nu driver hon arbetet med att skapa fler så kallade transitlag för flyktingbarn i Göteborg.

− Ett nytt transitlag är på gång i Västra Göteborg och vi hoppas även på ett för Hisingen, säger hon.

Bra för självkänslan
Till skillnad från den öppna träningsverksamheten på Överåsvallen handlar transitlagen om möjligheten att vara delaktig i ett lag under en längre tid, runt ett halvår, för att så småningom slussas vidare till andra, närliggande föreningar.

− Det är helt i linje med vad föreningslivet i Sverige kan göra. Vi kan till exempel hjälpa barnen att bygga självförtroende och självkänsla. De får ta del av vad det innebär att vara med i en förening och kan få samhällsorientering via fotbollen, säger Matilda Brinck-Larsen.

3E5A.jpg