Nu drar Göteborgs Stad igång förberedelserna för Flicka, regeringens projekt för att stärka tonårstjejers självbild, som är ute på turné sedan i våras. På fredagen samlas ett 50-tal personer för att planera lokala aktiviteter i Göteborg.

”Ingen är perfekt. Alla är perfekta.” Det är ett av slagorden för Flicka-projektet, ett försök att motverka sexualiseringen i musik, TV och reklam, där det allt oftare ställs krav på att unga flickor ska vara ”snygga, smala och fräcka”. Och ett försök att – inte minst – påverka pojkarnas attityder.

Turnébussen kommer i april

Projektet vänder sig främst till ungdomar i 10-14-årsåldern och är uppbyggt kring en buss som turnerar runt i landet. I bussen finns bland andra teatergruppen Ung utan pung som spelar upp en kort pjäs och det blir även gratisförevisning av filmen Hip Hip Hora!

Med bussen följer kameror och teknik som gör det möjligt för ungdomar att få idolkort – på sig själva!

Intresset för Flicka har varit mycket stort. I första vändan får 25 städer besök och mer än 15 kommuner står på kö. I april kommer Flicka-turnén till Göteborg en dag. Men innan dess blir det förhoppningsvis lokala aktiviteter i en vecka.

Upptaktsmöte ska ge arbetsgrupp

-Vi vet att det redan nu pågår en hel del bra verksamhet ute i stadsdelarna kring jämställdhet och både pojkars och flickors situation, säger Inger Rydström, planeringsledare på stadskansliet.

-Nu har vi försökt nå ut till alla som jobbar med barn och ungdomar, för att sätta ihop en arbetsgrupp som kan stötta Flicka på olika sätt.

Till upptaktsmötet i Elyseum på fredagen kommer Sara Damber, projektledare för Flicka.