EU-parlamentarikern Marit Paulsen, en rad EU-experter och ungdomar från Göteborg debatterar på torsdagen den nordiska identiteten i det nya Europa. Debatten hålls samtidigt som toppmötet i Köpenhamn där beslut ska tas om tio nya medlemsstater ska få komma med i EU. Det är Info Point Europas Göteborgskontor som arrangerar debatten.

Frågan om vilka förhållande som finns mellan de nordiska länderna är högaktuell när nu samarbetet i resten av Europa utvecklas och förändras. Info Point Europas Göteborgskontor vill att debatten om Europas förändringar även ska ske i Västsverige och i Göteborg. Frågan blir också extra aktuell eftersom Sverige tar över ordförandeskapet i det 50-åriga Nordiska Rådet från årsskiftet.

Ungdomar för och emot EU

Ungdomar för och emot EU ställer frågor. I panelen finns bland andra europaparlamentarikern Marit Paulsen, ambassadör Ole Norrback, professor Sven Eric Liedman, och regionrådet Annelie Stark.

Debatten handlar om ett framtida nordiskt samarbete och vad som händer med den nordiska identiteten i det nya Europa. Den arrangeras av Info Point Europa Västsverige och Nordiskt Informationskontor Västra Götaland som är en del i Nordiska Ministerrådets verksamhet.

Kontor i Göteborg

Info Point Europa drivs gemensamt av West Sweden, Västra Götalandsregionen, Länsarbetsnämnden, Göteborgs Stad och Göteborgs universitet. Info Point Europa ska hjälpa allmänheten med information om EU och Sveriges medlemskap i EU. Info Point Europa finns på sex orter i Sverige och på ytterligare 138 andra platser i Europa.

– Vi försöker representera alla som tycker något om EU, berättar Stefania Ghergo Nyström på Info Point Europa i Göteborg.

Ska vara neutrala

Kontoret är inte en representant från EU utan ska vara neutralt och speglar synpunkter från alla tänkbara håll.

– Vi är helt neutrala. Vi brukar till exempel ha information från folkrörelsen nej till EU på kontoret, säger Stefania Ghergo Nyström.