Världsevenemang som vill nå nya besökare. Göteborg kallas i den internationella ridsportsvärlden för ”Världscupens hemmaarena”. Det beror på Gothenburg Horse Show. Evenemanget är ett av stadens största och årets höjdpunkt för ridsportsintresserade göteborgare. Nu vill man även nå ut till de som aldrig sett en ridtävling.

– Sedan förra året inleder vi tävlingarna med en familjedag då vi har en rad breda familjeaktiviteter som vänder sig till alla, oavsett om du har erfarenhet av hästar och ridning eller inte, säger Erika Olsson, projektledare på Got Event som arrangerar Gothenburg horse show.

Erika Olsson. Bild: Got Event

Just nu pågår tävlingarna för fullt i Scandinavium. Det är den 44:e gången som Gothenburg horse show arrangeras och under årens lopp har evenemanget byggt upp ett högt anseende och satt Göteborg på den internationella ridsportvärldens karta.

– När jag besöker olika ridsportevenemang i olika länder är det nästan så att de rullar ur röda mattan när jag säger att jag är från Göteborg. Och inom det internationella ridsportförbundet säger de Göteborg istället för Gothenburg och har till och med lärt sig att stava med ö.

Årets höjdpunkt

Hon menar att en orsak till Gothenburg horse shows popularitet är dess publik.

– Det här är som julafton för ridsportintresserade från Göteborg och hela Västra Götaland. Tillsammans med ungefär 300 volontärer skapar de en fantastiskt härlig stämning i Scandinavium varje år, säger Erika Olsson.

Under lördagen och söndagen den 22 och 23 februari bjuder Gothenburg horse show på bland annat världscuptävlingar i hoppning och dressyr, final i den egna tävlingen Sverigeponnyn, agility och Mounted Games som är en form av stafett med hästar.