Varför du röker, vad som händer och hur du kan sluta är tre befogade frågor som Sahlgrenskas experter reder ut för alla intresserade vid en gratis föreläsning. Farsoten rökning är nämligen långt ifrån på utdöende i vissa stadsdelar i Göteborg är andelen dagligrökare uppemot tre gånger så hög som i övriga landet.

Sahlgrenska universitetssjukhuset fortsätter alltså sin serie av gratis föreläsningar på temat ”Verktyg för bättre hälsa”. Under hösten har sex seminarier hållits om bland annat barnfetma och mäns och kvinnors olika förutsättningar för att behålla en god hälsa genom hela livet.

Den här gången hålls föredragen under rubriken ”Vanan som går upp i rök”.
 
– Hälsoriskerna med rökning är ett högst angeläget ämne för oss inom vården, både vad gäller vår egen personal och våra patienter. Många behandligar av patienter kan försämras radikalt om patienterna röker, säger Viktoria Stalfors på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
 
Vid föreläsningen på Sahlgrenska får publiken ta del av tre experters olika aspekter på rökning. Ann Ekberg-Jansson, specialistläkare i lungmedicin, berättar om vad som händer med hjärnan, munnen, strupen, hjärtat och lungorna både när man röker och när man har slutat.
 
Psykiatrikern Bo Söderpalm reder ut den känsliga frågan om rökare har dålig karaktär och psykologen Agneta Hjalmarson tipsar om nya rökavvänjningsmetoder och vilka behandlingsformer som ger bäst resultat.
 
Föreläsningarna hålls tisdagen den 3 mars klockan 18.00-20.00 i Hjärtats aula vid Sahlgrenska sjukhusets huvudentré. Fri entré, ingen föranmälan, men antalet platser är begränsade, så kom i god tid.
   

 
Fakta | Rökning
En cigarett innehåller cirka 4000 olika gifter. Den som röker löper upp till 20 gånger så stor risk att drabbas av ett 40-tal olika sjukdomar än den som inte röker.
 Följande sjukdomar och komplikationer uppstår i högre grad hos rökare än hos icke-rökare: hjärnblödning, cancer i luft- och matstrupen, svullnader i stämbanden, kronisk luftrörskatarr, lungemfysem, ryggbesvär, cancer i magsäcken, cancer i urinblåsan, smärtor i benen, åderförkalkning, linsgrumling i ögonen, tandlossning, cancer i munhålan, förkylningssjukdomar, cancer i lungorna, cancer i bukspottskörteln, hjärtinfarkt, magsår, cancer i njurarna, cancer i underlivet, ofruktsamhet, benskörhet och dålig sårläkning.