Sju svenska ungdomar reser i januari till den indiska delstaten Tamil Nadu för att bo tre månader i en indisk värdfamilj och jobba som volontärer. Det är Centrum för Internationellt Utbyte som i samarbete med stadsdelen Gunnared står bakom utbytet. I slutet mars kommer sju indiska ungdomar till Göteborg för tio veckors volontärarbete inom skola, vård och kultur.

– Vi jobbar med två olika etablerade organisationer i Indien. De har varit väldigt framgångsrika i sitt arbete för daliternas, de kastlösas, situation i sydöstra Indien där kastsystemet är väldigt utbrett. Ungdomarna ska jobba via de här organisationerna och bland annat informera om rättigheter. De ska också hjälpa till med att bygga upp ett informationscentrum och en vårdcentral , säger Martin Kihlström, som reser med till Tamil Nadu för att handleda ungdomarna på plats.

Värdfamiljer sökes

Just nu pågår rekryteringen av sju värdfamiljer i Gunnared med omnejd. Varje värdfamilj tar emot två ungdomar, en indier och en svensk när de kommer tillbaka från Indien i slutet av mars.

– Att vara värdfamilj brukar vara en spännande, lärorik och utvecklande erfarenhet. Det är en möjlighet att få uppleva nya kulturer och att få dela med sig av sin egen kultur, säger Martin Kilhström.

Första gången en stadsdel är med

Det är Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte (CIU) som i samarbete med Gunnareds stadsdelsförvaltning står bakom projektet. Ungdomarna är mellan 20 och 23 år och det är första gången en stadsdel är med i ett utbyte. Gunnared stöttar utbytet med bland annat lokaler och kontaktknytande.

– Den här typen av projekt är viktiga för stadsdelen och knyter band mellan grupper som annars inte möts. I Gunnared finns ett internationellt fokus i all verksamhet och utbytet är ett välkommet tillskott som vi hoppas kan fungera som inspirationskälla till nya utbyten, säger stadsdelschef Lars Muregård.

Fotnot:
Centrum för Internationellt Ungdomsutbyte (CIU) är en förening som jobbar för ungdomar som vill jobba utomlands och ägs av bland annat Röda korset och Rotary.

Intresserade värdfamiljer kan anmäla sitt intresse till Martin Kihlström senast 15 december. Telefon 031-365 16 78