Gunnareds stadsdelsförvaltning polisanmälde på tisdagen stadsdelens socialchef som nu är avstängd från sin tjänst. Kvinnan är misstänkt för att ha låtit förvaltningen betala för hyrbilar, mat, barnböcker och husgeråd för sammanlagt 100.000 kronor under 2004. Anmälan är rubricerad som trolöshet mot huvudman.

Oegentligheterna upptäcktes mer eller mindre av en slump i förra veckan. Kvinnan har arbetat länge i stadsdels- förvaltningen och har aldrig tidigare varit misstänkt för något liknande.

Fann 21 hyrbilsfakturor

– Det var någon som tyckte att några bilhyror verkade underliga, då började vi med en gång att titta och upptäckte ytterligare inköp, säger Lars Muregård, stadsdelschef i Gunnared.

– Hade det gått rätt till så hade jag fått hyrbilsräkningarna för attest och det hade skett en kontroll gentemot reseräkningen men detta har gått helt vid sidan om.

Vid en genomgång av bokföringen hittades 21 hyrbils- fakturor på sammanlagt 60.000 kronor plus moms.

Men också fakturor och kvitton på varor som inte ska användas i den ordinarie verksamheten på ytterligare några tiotusen kronor. Det handlar om mindre summor för bland annat mat, barnböcker och husgeråd.

Kommer se över rutinerna

– I första hand ska vi kontrollera bakåt under den tid hon har varit socialchef och hittar vi ytterligare där så kommer vi förstås att gå tillbaka ännu längre.

Den kvinnliga socialchefen är nu avstängd från sin tjänst tillsvidare, och under tisdagen hölls förhandlingar med den fackliga organisationen.

Personalen på förvaltningen har också blivit informerad.

– Självklart kommer vi nu att titta igenom rutinerna för attestering och för resor. Vi kommer troligtvis att ta in någon utomstående för att kvalitetssäkra våra egna rutiner, det blir ju så efter en sån här händelse, säger Lars Muregård.

Två personer kommer tillsvidare att dela på jobbet som socialchef i Gunnared.