Samtliga gymnasieelever i Göteborg är på onsdag 7 maj inbjudna till debattboxning på Backa Teater. Alla politiska ungdomsförbund, plus Feministiskt Initiativ, ställer upp i ringen - utom Ung Vänster. Orsaken är att Sverigedemokratisk Ungdom kommer att vara med.

– Jag respekterar Ung Vänsters policy att inte ställa upp i debatter där SD är med och har full förståelse för det. Men min utgångspunkt är att vi ska ha ett samhälle där vi pratar med varandra – inte om varandra, säger Aram Barazanda som läser samhällspedagogik på lärarprogrammet och är arrangör av debattboxningen.

”Högt i tak för åsikter”

Han påminner om att SD faktiskt har ett mandat i Göteborgs kommunfullmäktige.

– Jag menar att vi måste ge de folkvalda utrymme. Mitt arrangemang är ett mångkulturellt samhällspedagogiskt arrangemang som vill vara öppet för en mångfald av åsikter. Även om det finns partier som till exempel SD som inte är för mångfald utan snarare förespråkar enfald så är det viktig för mig att välkomna SD även om de inte håller med mig.

– Jag vill inte stänga ute partier som inte håller med mig utan bjuda in dem om folk röstar på dem. I en levande demokrati ska det vara högt i tak för åsikter.

Debattboxningen på Backa Teater arrangeras nu för andra gången i Göteborg och kommer att ta upp flera heta ämnen, som till exempel bojkott av Kina-OS.

Kombatanterna bedöms av jury

Debattörerna möts två och två i ringen och deras argumentation, språkfärdighet och slagkraft bedöms av en jury som i år består av bland andra Ulrika Holmgren från Göteborgs universitet, Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet, Ashar Khan, ungdoms- och kulturarbetare på Mixgården i Hammarkullen och Johan Hilton, programledare i Sveriges Radio P3.

Efter förra debattboxningen, 2006 menade bland annat Carin Opperdoes, lärare på Munkebäcksgymnasiet, att eleverna behövde få prata av sig efter debattboxningen.

– Jag har tagit till mig av den kritiken och utvecklat kvällen med ett fördjupande samtal på scenen efteråt. Vi ska ge utrymme för att låta argumenten komma fram, vi tänder lamporna och ska långt bort från boxningsstämning, berättar Aram Barazanda och fortsätter:

– Samtalet ska präglas av tolerans och inte ha ett anklagande tonläge som debattboxningen. Det kommer att vara ett inkluderande samtal där ungdomarna får lägga sig i och komma med repliker och kommentarer.

”Unga är debattsugna även när det inte är valår”

I det fördjupande samtalet kommer flera personer ur juryn att delta samt Marika Palmdahl, präst i svenska kyrkan och Nigar Ibrahim, jurist och projektledare för Sharaf Hjältar.

Marika Palmdahl har i tio års tid arbetat med dialoggupper med muslimer, judar och katoliker.

– Hon är ett levande bevis på att man kan verka i ett mångkulturellt samhälle, oavsett vilken trosuppfattning man har, säger Aram Barazanda.

Han säger att han med debattboxningen ”vill slå ned myten om att unga inte bryr sig”.

– Det finns alldeles för få mötesplatser i Sveriges kanske mest segregerade stad och för få medborgarskapande mötesplatser för unga.

– Det sägs att man inte kan ha politiska debatter när det inte är valår. Men för mig är det inte demokrati vart fjärde år, utan varje dag. Jag är säker på att ungdomar är debattsugna vare sig det är valår eller inte.

Fotnot:
Det finns fortfarande biljetter kvar till debattboxningen. Mer information på www.debattboxning.se (se länk nedan).