En turkisk hemsida med krigshets – den oväntade synen mötte alla som på onsdagsmorgonen gick in på den kommunala hemsidan Boplats Göteborg för att söka bostad. På den turkiska hemsidan förklarades krig mot Sverige och andra europeiska länder på grund av deras "kampanj mot Turkiet och Islam".

Tekniskt gick attacken till så att en av de webbservrar som hanterar publik information lurades att visa en annan startsida än Boplats Göteborgs. Men hackarna har aldrig kommit in i Boplats Göteborgs databas, där det finns uppgifter om 70.000 bostadssökande.

Varade i 13 minuter

– De har kommit åt information om adressen till Boplats Göteborg, som de förvanskade och bytte ut så man hamnade på en annan server, de ”ställde om vägvisaren”, förklarar Jan Svensson, IT-säkerhetschef i Göteborgs Stad.

– Men de har inte kommit in i våra system.

Hackerattacken varade bara i 13 minuter, från kl 9.15 till 9.28. Sedan stängde Boplats Göteborg servern.

Jan Svensson tycker ändå att det är allvarligt att utomstående personer lyckas störa informationsflödet för göteborgarna.

”Någonstans har det funnits en säkerhetsbrist”

– Givetvis ska det inte gå att göra så här, men nånstans har det funnits en säkerhetsbrist. Exakt vad den bristen består i vet jag inte, det håller vi på och utreder nu tillsammans med den externe leverantören, säger Jan Svensson.

Boplats Göteborg är långt ifrån den första svenska hemsida som störts av de turkiska hackarna på senare tid, en lång rad företag och organisationer har fått ovälkommen påhälsning.

– De här grupperna har sökmotorer som söker efter säkerhetsbrister på webbsidor. Här har de uppenbarligen hittat en brist och kunnat ändra vägvisaren. Men de har alltså inte kommit åt någon information i Boplats databas, säger Jan Svensson.

Det är IT-företaget Pin som svarar för Boplats webbserver, men det är ännu inte klarlagt om säkerhetsbristen låg hos dem. Felet kan också finnas i mjukvara som andra företag levererat.