… advokat. Du har tagit initiativ till att starta Advokatjouren, med gratis privatjuridisk rådgivning på Kortedala bibliotek. Hur kommer detta sig?

– För att jag är född och uppvuxen i Kortedala och älskar stadsdelen, och nu längtar jag efter att få komma tillbaka. Jag är i princip uppvuxen i det biblioteket och har gjort en lång resa, via juridikstudier i Stockholm, där det är vanligt med ideella advokatjourer. Märkligt nog finns det ingen i Göteborg så jag tänkte att jag ringer mitt gamla bibliotek och erbjuder mig att dra igång, och de nappade.

Hur fungerar det?
– Jag och mina kollegor Fredrik Engström och Henrik Åström-Larsson kommer till biblioteket ungefär en gång i månaden och tar kostnadsfritt emot privatpersoner under två timmar, maximalt en kvart per person, men man kan inte beställa tid utan det är först till kvarn som gäller. Enligt Advokatsamfundets riktlinjer för advokatjourer får vi inte bistå någon med att upprätta några handlingar eller aktivt bistå någon i till exempel en tvist, men vi kan ge råd och hänvisa hur man kan gå vidare. Man får vara anonym om man vill, och vi har såklart tystnadsplikt.

Vad förväntar ni er för frågor?
– Juridik är ju så oerhört brett och komplext så det är omöjligt att ana på förhand, jag förväntar mig vad som helst! Kanske någon som gått och klurat på en tvist man har men inte vet hur man ska gå vidare, eller man kanske vill köpa eller sälja något, eller har familjerättsliga frågor om vårdnad av barn? Det kanske inte ens kommer att handla om juridik, utan man kanske bara tycker det är skönt att få prata med någon.

Det verkar vara mycket som en advokat kan bistå med?
– Absolut, och en del av poängen med Advokatjouren är att folk ska komma närmare vår kår, så att den inte är så långt bort vare sig geografiskt eller mentalt. När jag var liten hade jag inte en aning om vad advokatyrket innebar, så kan jag bidra till att göra det mindre främmande för folk är jag glad. Det är även en tillgänglighetsfråga, eftersom jag tycker att många borde vända sig till en advokat betydligt oftare och tidigare än man gör, för att få hjälp att upprätta avtal eller förhandla eller förlika, innan man hamnar i tvister.