Gympa, föredrag och workshops i november. Ruskigt och trist? Med ett program som innehåller allt från sång till arkeologi vill biblioteken och Hälsoteket i Östra Göteborg locka ut invånarna. Hälsomånaden inleds på måndag 4 november, håller på till 27 november och alla aktiviteter är gratis.

– Under den här tiden är man ofta inte ute på samma sätt. Då kanske man tar sig tiden att gå och lyssna på föreläsningar eller att gå in och läsa en bok på biblioteket, säger Anna Laursdotter Garpvall, samordnare för hälsomånaden.

Programmet för hälsomånaden innehåller fysiska aktiviteter som tipspromenad och sittgympa. Det blir också ett brett utbud av föreläsningar. Bland annat berättar arkeologer från utgrävningen av Gamlestadstorget om sina fynd av växtrester och skelett, och vad de kan säga om livet i den forna staden Nya Lödöse.

Sång som väcker glädje
För den som är sugen på lekfull sång tillsammans med andra finns en workshop ledd av en sångpedagog den 27 november. Anna Laursdotter Garpvall har själv varit med på ett tidigare tillfälle.

– Det blir en väldig glädje. Det är en tjej som drar igång alla som är där och leder oss. Man är väldigt delaktig och till slut har man en färdig sång, som alla sjunger tillsammans.

Aldrig för sent att börja
Under rubriken Hälsan har ingen ålder berättar förebyggandeenheten om träffpunkter för äldre och Hälsoteket leder ett sittgympapass.

– Vårt budskap är att det aldrig är för sent att komma igång och träna, eller att ta sig ur sin ensamhet i lägenheten, säger Anna Laursdotter Garpvall.

Alla programpunkter under hälsomånaden är gratis.