Före detta brottslingar berättar. Hur gör en snattare? Vad rör sig i hans eller hennes huvud? Det är frågor som ska få svar på torsdag den 13 oktober när KRIS, Kriminellas revansch i samhället, möter företagare och butikspersonal på Selma Lagerlöfs torg.

− Oftast är KRIS ute och berättar om sina liv, vad de varit med om. Nu handlar det om att ta tillvara den kunskap de har, att de som före detta kriminella vet hur en brottsling tänker, säger Maria Börgeson på Centrumutveckling i partnerskap, som är med och arrangerar kvällen.

Torsdagens företagarträff riktar sig till alla handlare och deras anställda på och runt Selma Lagerlöfs torg. Förra hösten anordnades en liknande, mycket uppskattad, träff på Backaplan.

− Det blev ett bra samtal. De som var där fick lära sig saker de inte visste förut och som gjorde många förvånade, som till exempel att det är vanligt att snatta kött, som sedan säljs vidare till restauranger, säger Maria Börgeson.

Bra se kunden i ögonen
Det bästa tipset som kom fram under kvällen på Backaplan var att alltid se varje kund i ögonen när de kommer in i butiken.

− För de allra flesta är det något positivt att bli sedd när man kommer in i en butik, men för en snattare har det en avskräckande effekt att någon ser en i ögonen och säger hej, säger Maria Börgeson.

Till träffen på Selma Lagerlöfs torg kommer även representanter för Hisingspolisen för att ge sin sida av saken.