Johan Kauppi heter vinnaren i tävlingen om en ny blå och gräddvit souvenir för Göteborg. Han belönas med 25.000 kronor för sitt förslag på ett hänge för dragkejdan. Blåvitt förstås, och med ett linjenummer inristat.

I våras utlyste Göteborgs Stad Kulturförvaltning och Trafikkontor samt Göteborgs Spårvägar en souvenirtävling med anledning av designåret 2005.

Realiserbart ett krav

Tävlingen gick ut på att göra en souvenir i valfri storlek och valfritt utförande som en besökare i staden kunde ta med sig som minne eller ett bruksföremål från Göteborg. Förutsättningarna var endast att den innehöll de klassiska spårvagnsfärgerna blått och gräddvitt samt att den var realiserbar.

På torsdagen presenterades de vinnande förslagen vid en liten ceremoni på Drottningtorget. Prischeckar delades ut av Göteborgs spårvägars ordförande Lena Malm och Ewelina Tokarczyk, ordförande i Kulturnämnden.

De prisbelönta förslagen kommer att ställas ut senare i höst.

Pristagarna:
1:a pris 25.000 kronor Johan Kauppi för en dragkedjehängare
2:a pris 15.000 kronor Isak Åkerlund och Milan Kosovic för en träleksak i form av en spårvagn
3:dje pris 10.000 kronor Johanna Bengtsson och Sofia Orhaug för ett grafiskt mönster

Hederpris till Erik Nohlin och Sofia Johansson för en spårvagnens dalahäst, Liselott Stenfeldt och Christina Okai Mejborn för scrapbook, Anna Hallgren för bygg/pusselklossar samt Hanna Ryd för ett pennfack.