”I stand unbled through the straight edge”. Claes Tärby skriker ut orden uppbackad av en kompakt ljudvägg i låten Unbled. För honom och de övriga medlemmarna i hardcorebandet Set my path är straight edge en självklar livsfilosofi. De är vegetarianer eller veganer och dricker inte heller alkohol eller tar några andra droger.

Jag träffar Claes, trummisen Mattias Carlsson, basisten Tobias Knopp och gitarristen Marko Partanen på deras favoritkafé på Linné gatan ”med många vegetariska alternativ och en rökfri övervåning”. Claes säger att ställningstagandet mot droger i grund och botten är politiskt.

– Det finns klara paralleller mellan att använda droger och att demokratin urholkas. Alkohol är en passiviserande drog och det är ju lättare att fly in i ett rus än att ta tag i saker.

Mattias håller med:

– Det handlar om vilken verklighet man vill leva i och vad man vill symbolisera som människa.

Tungt sound

Bandet är inne i slutfasen på arbetet med en mini-cd som ska släppas på belgiska skivbolaget Sobermind records inom kort.

Skivan ska heta The Unbleedning och precis som på den förra cd:n som bandet släppte 2002 är det med ett förkrossande tungt sound i ryggen som Claes Tärby levererar sina texter om alltifrån kärlek till politik.

Men också om hur det är att vara straight edge. Tobias minns att det blev ”ett jävla liv” bland hans andra kompisar när han berättade att han slutat dricka alkohol.

– Det var svårt för dem att acceptera och det var en massa tjat om att man skulle dricka. Men det har blivit bättre nu.

Måste vara ödmjuk

Marko menar att de flesta respekterar deras val idag och att det mest är bland folk de inte känner som de möter reaktioner.

– En del människor blir förnärmade och obekväma. Jag tror att det är en återspegling av vad de inte är men borde vara. Han tror att det är viktigt att man tänkt igenom sin egen inställning för att kunna hålla fast vid sin övertygelse.

– Man måste vara klar över var man själv står, varför man är straight edge. Jag tror också att man måste vara ödmjuk inför sig själv. De som droppar är faktiskt oftast de som är mest militanta. Jag tror att man blir mer militant om man inte är riktigt säker.

– Som det där gamla ordspråket: tomma tunnor skramlar mest, säger Tobias. Efter att skivan är klar väntar förhoppningsvis en mindre turné för bandet som valt namnet Set my path för att det ”låter jävligt hardcore”.

– Men det känns också bra att heta något som kan översättas med välja min väg, eftersom vi alla gjort ett val, säger Tobias.